Sporočila za javnost

Tako nekatere bolezni kot tudi zdravila lahko prizadenejo človekove psihofizicne sposobnosti in zmanjšajo njegovo sposobnost za varno vožnjo motornega vozila. 

Vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil je lahko zelo nevarna, znatno poveča tveganje za udeležbo v prometni nesreči in je zato prepovedana.

 zdravila_in_promet_zlozenka 

Dodatne informacije za uporabnike zdravil, ki so tudi vozniki motornih vozil, so objavljene v zloženki, ki jo je izdalo Združenje za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved - Fortox: Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab voznik? 


Med možnimi učinki nekaterih zdravil so namreč zaspanost, utrujenost, omotičnost, slabost, vrtoglavost, tresavica, motnje vida, nočna slepota, zmanjšana zbranost, krči, nemir, agresivnost idr. Kar 10 odstotkov prometnih nesreč v državah Evropske unije je povezanih z uporabo zdravil, ki imajo negativen vpliv na voznikove psihofizične sposobnosti. Tudi na slovenskih cestah se v zadnjih letih povečuje število voznikov, ki vozijo pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, zato te problematike ne smemo podcenjevati. 

Izjemno pomembno je, da smo pozorni, kako se naše telo odziva na novo zdravilo. Če opazimo, da zdravilo vpliva na naše reakcije, na sposobnost, da se skoncentriramo, nas naredi zaspane, ali ima kake druge neželene ucinke, moramo o tem obvestiti zdravnika, vožnji vozila ali zahtevnim aktivnostim pa se raje izognimo! 

Najpogostejša dejavnika pri najhujših prometnih nesrečah sta sicer hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Vemo, da alkohol negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu (zmanjšuje zbranost, zmožnost zaznavanja dražljajev in odzivanja nanje, povečuje število napak, ki jih voznik naredi med vožnjo), zaradi česar je vožnja pod vplivom alkohola z zakonom prepovedana. Prepovedana pa je tudi vožnja pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi! Tudi te snovi bistveno poslabšajo zmožnost voznika za varno udeležbo v prometu, podobno kot alkohol.

 

Voznikom zato svetujemo:

  • Upoštevajte navodila zdravnikov glede vožnje vozila.zdravila_in_promet_pasica
  • Upoštevajte navodila zdravnikov glede odmerkov zdravil.
  • Bodite pozorni na oznake na ovojih zdravil (trikotnik):
  • Bodite zelo previdni pri pitju alkoholnih pijač med terapijo, saj lahko kombinacija že majhne količine alkohola in psihoaktivnega zdravila močno poveča negativne vplive na vožnjo.

 

Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk

Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu.

 

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
GRUŠKOVJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 20:00 VSTOP 45 minut
GRUŠKOVJE VSI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 16:30 VSTOP 1 ura
JELŠANE OSEBNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 14:15 VSTOP 20 minut
OBREŽJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 17.06.2019 ob 11:00 VSTOP 30 minut
OBREŽJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 20:00 VSTOP 1 ura
SEČOVLJE - KONTROLNA TOČKA VSI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 15:20 VSTOP 5 minut
STAROD OSEBNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 17.06.2019 ob 18:00 VSTOP 5 minut
STAROD OSEBNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 18.06.2019 ob 17:00 VSTOP 5 minut
STAROD TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 17.06.2019 ob 18:00 VSTOP 5 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.