Visok delež samomorov na Koroškem je bil povod za strokovno srečanje o krepitvi duševnega zdravja in zmanjševanju samomorilnosti na Koroškem, ki je bilo prejšnji teden na Ravnah na Koroškem.

Poleg organizatorja srečanja, Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem, sta na srečanju sodelovala tudi predstavnik Policijske uprave Slovenj Gradec Branko Sovinc in Onja Tekavčič Grad iz Psihiatrične klinike Ljubljana.

Branko Sovinc, vodja oddelka Sektorja kriminalistične policije na PU Slovenj Gradec, je izpostavil, da je Koroška zelo obremenjena z visoko samomorilnostjo, kar potrjujejo statistični podatki. V letošnjem letu je bilo na tem področju storjenih 14 samomorov, prav toliko je bilo poskusov samomorov. Največkrat samomor izvršijo moški, ki se pri tem odločijo za obešanje ali ustrelitev, medtem ko pri samomorilkah prevladuje utopitev. Povedal je, da je v enakem obdobju lanskega leta na območju PU Slovenj Gradec samomor storilo 13 oseb, od tega 12 moških. V vsej Sloveniji je bilo lani 387 samomorov.

sovinc

Branko Sovinc med udeleženci strokovnega srečanja o samomorilnosti na Koroškem



Tekavčič Gradova
je izpostavila, da je za vsakim samomorilcem približno šest žalujočih, ki v večini primerov ne poiščejo pomoči oz. niti ne vedo, da obstaja.

Marijana Kašnik Janet pa je predstavila zaskrbljujoče podatke ankete, ki jo je izvedel Zavod za zdravstveno varstvo, saj so ugotovili, da je redno pod stresom 70 odstotkov vprašanih, od tega 27 odstotkov vsak dan. V Sloveniji sta za ljudi v stiski na voljo dve telefonski številki, ki pa ju ljudje v stiski bolj redko pokličejo. Podobno je s številnimi koroškimi klubi, ki organizirajo delavnice na temo depresije in samomorov, saj so te zelo slabo obiskane.

Udeležba predstavnikov policije na tovrstnih strokovnih srečanjih je zelo dobrodošla za izmenjavo mnenj in izkušenj, namenjenih ljudem in reševanju njihovih stisk, saj je delo policistov v prvi vrsti namenjeno prav temu - pomoči ljudem.