Sorodne objave

 

Slovenska in avstrijska kriminalistična policija sta v torek, 30. julija 2019, z uspešnim sodelovanjem uspeli najti in prijeti iskano osebo, 46-letnega državljana Slovenije, ki so ga slovenski pravosodni organi iskali zaradi prestajanja enajstletne zaporne kazni.

Prijeti obsojenec je sicer storilec kaznivih dejanj goljufije, katerih storitve in njihovih ponavljajočih izvajanj je utemeljeno osumljen tudi med begom. Iskano osebo so avstrijski kriminalisti prijeli v Avstriji, približno 50 kilometrov pred Dunajem. Prijetje je rezultat ukrepov, ki so jih izvedli ljubljanski kriminalisti, in dobrega sodelovanja med avstrijsko in slovensko enoto za ciljno iskanje oseb. Iskana oseba je bila po prijetju predana avstrijskim pravosodnim organom, predvidoma pa bo v nadaljevanju kmalu predana slovenskim pravosodnim organom.

V okviru ENFAST organizirane posebne skupine za ciljno iskanje

Enfast logoDržave Evropske unije imajo skupine za ciljno iskanje, ki so organizirane v platformi ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams). Takšno organiziranje in sodelovanje omogočata hitro in učinkovito izmenjavo informacij ter izvajanje ukrepov ciljnega iskanja in prijetja iskanih oseb, ki jih zaradi hudih kaznivih dejanj iščejo v mednarodnem prostoru.

Slovenska policija išče nekaj manj kot petsto oseb

Slovenska policija trenutno išče 497 oseb, od tega na mednarodni ravni na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo in/ali mednarodno tiralico 174.

Za osebe, zoper katere je izdan samo evropski nalog za prijetje in predajo, je razpisano iskanje v schengenskem informacijskem sistemu. Za preostale, ki jih je večina, je razpisana tudi mednarodna tiralica, iskanje za te osebe pa je razpisano v Interpolovi zbirki zabeleženih in iskanih oseb.

Pravosodni organ razpiše tiralico, naloga policije pa je, da osebo najde. Najprej policija razpiše iskanje za to osebo v nacionalnih policijskih evidencah, v primeru evropskega naloga za prijetje in predajo v schengenskem informacijskem sistemu, v primeru mednarodne tiralice pa tudi v Interpolovi zbirki zabeleženih in iskanih oseb.

Policisti tudi na terenu zbirajo informacije, na podlagi katerih bi lahko prišli do lokacije, kje se iskana oseba skriva. V primeru indica, da je iskana oseba v tujini, pa se preko ustreznih policijskih kanalov povežejo s tujimi varnostnimi organi.

Kako lahko pomagate?

Če opazite iskano osebo ali če kar koli veste o njenem izginotju ali bivališču, obvestite policijo. Koristne informacije lahko posredujete:

Povezane vsebine

Seznam iskanih oseb v Sloveniji, za katerimi sta razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo