Sorodne objave

 

Začel se je december, mesec, ki ga zaznamujejo številna praznovanja in zabave. Ob druženju s svojci in prijatelji ne pozabite, da alkohol ne sodi za volan. Če vozite, ne pijte, ali pa si priskrbite prevoz. V želji, da bi veseli december tudi ostal vesel, bomo policisti od 2. do 31. decembra poostreno skrbeli za vašo varnost in preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah. Do 20. decembra pa si lahko tisti, ki bodo napihali 0,0, prislužijo vstopnice za obisk koncerta.

Pihaj 0,0 in si prisluži vstopnico za koncert!

Dobro sprejeta akcija Slovenija piha 0,0 se bo nadaljevala tudi v decembru. Tisti udeleženci, ki bodo do 20. decembra pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, pa bodo imeli možnost sodelovati pri žrebu vstopnic za zdaj že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem – Tokcem (Dan D) in Neisho. Koncert bo 15. januarja 2020 v Kinu Šiška v Ljubljani. Med decembrskimi treznimi vozniki bo izžrebanih 250 prejemnikov dveh vstopnic za koncert.

FB cover 1640x720px

S poostrenim nadzorom skrbimo za vašo varnost

"Decembrskim aktivnostim za zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola na slovenskih cestah se bo, tako kot vsako leto, priključila tudi Policija. Da bi bile slovenske ceste bolj varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 2. in 31. decembrom 2019 po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bomo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih," je dejal vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Policisti bomo izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo kasneje kontrolirani v poostrenem nadzoru ali kot udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, pred tem uživali alkoholne pijače. Poleg tega bomo kontrolirali tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom, predvsem v različnih lokalih.

Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. Poleg tega so aktivnosti del evropsko usklajenega nadzora, poimenovanega Alcohol & Drugs, ki bo med 9. in 15. decembrom potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija.

alkotest

Alkohol vozniku odvzame razsodnost in motorične sposobnosti

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Policisti zato znova pozivamo: spoštujte cestnoprometne predpise in se za volan nikakor ne podajajte pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Poskrbimo, da se bomo vsi prometni udelženci s prijetnih decembrskih druženj varno vrnili domov k svojim najbližjim.

Povezane vsebine

Do 20. decembra poteka akcija Slovenija piha 0,0

Alkohol ubija, največkrat nedolžne