Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar sta danes, 21. januarja 2020, skupaj z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom in županom Občine Ormož Danijelom Vrbnjakom odprla nov Mednarodni mejni prehod Ormož. Ormoški mejni prehod predstavlja pomembno čezmejno komunikacijo, preko katere državno mejo med Slovenijo in Hrvaško letno prestopi okoli milijon potnikov.

83611082 776342702877585 14838154229972992 o

Pogoji za delo mejne policije na mejnem prehodu v Ormožu so bili vzpostavljeni leta 1991. Število potnikov preko mejnega prehoda se je nenehno povečevalo, istočasno pa infrastruktura ni bila deležna večjih sprememb, pogoji za delo policije so se tako z leti slabšali. Izgradnja nove obvoznice okoli Ormoža je narekovala tudi gradnjo novega mejnega prehoda, ki bo policistom obeh držav nudil veliko boljše delovne pogoje. Od leta 2013 namreč slovenski in hrvaški policisti tam izvajajo skupno mejno kontrolo.

Minister je uvodoma izrazil zadovoljstvo ob odprtju prenovljenih prostorov. Poudaril je, da slovenska policija svoje delo opravlja odlično in zagotavlja visoko stopnjo varnosti. Da bo tako ostalo tudi v prihodnje, pa je nujno še nadaljnje vlaganje v področje nacionalne varnosti in predvsem v policijo. "Policijo smo že okrepili z materialnimi sredstvi, izboljšali smo pogoje za delo policistk in policistov, nabavili sodobno opremo in vozila. Eden tovrstnih ukrepov pa je tudi današnje odprtje prostorov mejnega prehoda Ormož," je dejal minister. "Objekti so novi in sodobni, policisti so dobili ustrezne pogoje za delo in bodo mejno kontrolo lahko opravljali še bolj kakovostno in učinkovito. To prispeva tudi k boljšemu počutju potnikov na mejnem prehodu in ljudi na obeh straneh meje, ki živijo v bližini mejnega prehoda." Ob koncu je minister izpostavil tudi pomen dobrega sodelovanja z varnostnimi organi Republike Hrvaške, saj učinkovita mejna kontrola zagotavlja varnost obeh držav.

20200121 130406

"Obmejna mesta so stičišče kultur, sobivanja, mejni prehodi pa za številne potnike predstavljajo prvi ali celo edini stik z našo državo. Tu si, prav v postopkih s policisti, ustvarijo prvi vtis o Sloveniji. Večina ljudi, ki prestopi mejo, nima neposrednega in poglobljenega uvida v delo policije, zato urejenost in kredibilnost države oz. njenih institucij ocenjujejo po marsičem drugem. Denimo po prijaznosti policistov, ki jih pričakajo ob prestopu meje, ter po urejenosti objekta in njegove okolice," je dejala mag. Tatjana Bobnar.

Stari mejni prehod Ormož v skoraj 30 letih, odkar je bil vzpostavljen, ni bil deležen večjih investicij. "Propadajoči objekt je bil v prvi vrsti neustrezno delovno okolje, v katerem so slovenski in hrvaški policisti, ki zadnjih šest let izvajajo skupno mejno kontrolo, preživeli večji del svojega delovnika. Prav tako je bil v očeh tujcev vse prej kot promocija naše države. Čeprav ne izstopa po mejni problematiki, je mejni prehod Ormož izjemno pomemben člen v verigi nadzorovanja in varovanja naših meja, vsako leto pa ga prestopi okoli milijon potnikov. Čas je že bil za njegovo prenovo in ta je bila res celostna. Prenovila se je vsa obstoječa infrastruktura, na novo so bili zasnovani objekti, prometne površine, komunalne instalacijske naprave in priključki ter zunanja ureditev. Novi objekt prinaša boljše pogoje za slovenske in hrvaške policiste. Verjamem, da prijaznejše delovno okolje dviga razpoloženje ljudi, zato bo prenova pozitivno vplivala tako na sodelovanje med policisti obeh držav kot tudi na počutje potnikov," je še dodala generalna direktorica policije ter policistkam in policistom obeh držav zaželela, da bi se v novih prostorih počutili dobro in da bi svoje delo še naprej opravljali tako odgovorno.

Čez mejni prehod Ormož večinoma prehaja lokalni promet, saj mejni prehod prečkajo predvsem hrvaški in slovenski državljani, ki živijo v bližini meje in se zaradi dela, opravkov ali nakupov vozijo na drugo stran meje. Drugače je v času turistične sezone, ko prihaja do preusmeritve prometa z bolj obremenjenega Mejnega prehoda Gruškovje na druge mejne prehode. Ormoški mejni prehod tako letno prečka okoli milijon potnikov. V letu 2019 je povprečno sprejel okoli 1.200 osebnih vozil oz. 2.500 potnikov dnevno.