Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta obiskala Mejni prehod Obrežje in Mejni prehod Rigonce, kjer sta se seznanila z delom slovenskih policistk in policistov pri nadzoru notranje meje s Hrvaško. V soboto ob polnoči je namreč Slovenija vzpostavila kontrolo na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko.

s policisti FitWzk4MCw5ODAsIjBkZjVmYWU5MGUiXQ

"Po dobrem dnevu ocenjujem, da je delo slovenske policije dobro in učinkovito," je v izjavi za javnost po obisku na Mejnem prehodu Obrežje dejal minister Boštjan Poklukar in izrazil zadovoljstvo, da ljudje, ki živijo tako na eni kot na drugi strani meje, ne čutijo večjih posledic. "Ukrep je uveden za namen varnosti zaradi teroristične grožnje, je začasen ukrep za obdobje 10 dni, verjamem pa, da ga bomo zaradi same situacije podaljšali," je pojasnil minister.

Po zadnjih podatkih policije je število nezakonitih prehodov meje upadlo. To pomeni, da ukrep tako Slovenije kot Hrvaške deluje in da se je število zmanjšalo zaradi dobrega dela obeh policij.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić se je zahvalil vsem policistkam in policistom za predano in odgovorno opravljanje dela. Tako je od uvedbe nadzora na notranjih mejah slovenska policija na mejnih prehodih do sedaj zavrnila vstop 20 osebam, državljanom tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop. "O tej problematiki sem opravil temeljit in poglobljen razgovor z generalnimi direktorji policij Hrvaške, Italije in Madžarske. Seznanil sem jih s postopki in ukrepi slovenske policije z glavnim poudarkom na zagotavljanju pretočnosti prometa in lajšanju življenja ljudem, ki živijo na obmejnem območju. Ukrepi so ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete," je dejal generalni direktor policije.

V nadaljevanju sta minister in generalni direktor policije obiskala še Mejni prehod Rigonce, kjer sta se srečala tudi z županom Občine Brežice Ivanom Molanom. Skupaj so se sprehodili skozi vas Rigonce in se seznanili s stanjem v vasi. Minister in generalni direktor policije bosta v naslednjih dneh obiskala še oba mejna prehoda z Madžarsko, kjer se bosta seznanila z delom policije še na tem delu Slovenije.

Na podoben način kot Slovenija ta ukrep izvaja tudi Italija. Tako se tudi tam opravlja selektivna policijska kontrola na sami meji in tudi tam ne beležimo večjih zastojev.

Povezane vsebine

Zaradi dogajanj v širši regiji in morebitnih varnostnih tveganj uvajamo začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Sporočilo za javnost MNZ: Prehajanje meje s sosednjimi državami

Notranja schengenska meja