Sorodne objave

 

Pred nami je še en prazničen in podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi, predvsem motoristi, tudi zaradi odprave splošne omejitve gibanja na občine, izkoristili za izlete po Sloveniji. Agencija za varnost prometa opozarja, tem opozorilom pa se pridružujemo tudi policisti, da rahljanje ukrepov ne pomeni, da se lahko zrahlja tudi odnos motoristov ter drugih udeležencev do cestnoprometnih predpisov.

Motoriste, mopediste in kolesarje pozivamo k odgovornemu in samozaščitnemu vedenju v prometu, ostale prometne udeležence pa opozarjamo na njihovo povečano število na cesti, še posebej ob lepem vremenu.

Motoristi varno

Večletni podatki kažejo, da so nesreče motoristov pogostejše ob vikendih in v popoldanskem času

Podatki iz Analize enoslednih motornih vozil za petletno obdobje 2014-2019 kažejo, da je bilo število prometnih nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil največje ob koncih tedna oz. med petkom in nedeljo. Najmanj prometnih nesreč pa je bilo v prvih dneh tedna oz. med ponedeljkom in sredo. Tudi število umrlih je bilo največje ob koncih tedna. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil se je pripetilo v popoldanskem času.

Motoristi in kolesarji, poskrbite za svojo varnost

Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost, preveriti brezhibno delovanje motorja, dosledno uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje cestnoprometnim predpisom, razmeram na cesti in lastni sposobnosti obvladovanja motorja, saj ta v zimskih mesecih upade. Svetujemo še, naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, da jih ostali vozniki lahko pravočasno opazijo. Ob daljših vožnjah je treba načrtovati vmesne počitke, in sicer na varnih mestih ter ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa (ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, razkuževanje rok, uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela itd.)

Tudi kolesarji se morajo na vožnjo pripraviti. Kolo mora biti tehnično brezhibno, zato naj pred vožnjo preverijo delovanje zavor, sprednjih in zadnjih luči ter zvonca. Ustrezno naj napolnijo pnevmatike in poskrbijo, da so odsevniki pravilno nameščeni. Uporabljajo naj kolesarsko zaščitno čelado, ki pomembno prispeva k večji varnosti, saj zmanjšuje težo posledic in poškodb glave od 40 % do kar 70 %. Tudi kolesarji naj nosijo svetla, odsevna oblačila, med kolesarjenjem pa naj nikdar ne uporabljajo mobilnega telefona ali slušalk. Dosledno naj spoštujejo vsa prometna pravila in razmere na cesti ter se ne izpostavljajo tvegani vožnji.

Za vse prometne udeležence pa velja poziv: vozite previdno in strpno, saj najhujšim posledicam prometnih nesreč botruje prav neprilagojena hitrost. Predvsem pa naj velja, da alkohol nikakor ne sodi v promet.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Nasveti policije za mirne in varne prvomajske praznike

Nasveti za večjo varnost motoristov

Varno na kolo