Sorodne objave

 

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je danes, 6. maja 2020, s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada razrešil Darka Muženiča. Novi vodja je postal dr. Igor Lamberger.

Generalni direktor policije lahko na podlagi 49. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji in petega odstavka 83. člena Zakona o javnih uslužbencih razreši s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v drugem odstavku 83. člena Zakona o javnih uslužbencih.

Travner je na podlagi devetega odstavka 83. člena Zakona o javnih uslužbencih za čas izvedbe javnega natečaja in do imenovanja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada za vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada imenoval dr. Igorja Lambergerja.

Dr. Igor Lamberger je bil od 2002 do 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, do imenovanja za v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada pa je bil zaposlen v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

Darko Muženič je premeščen v vodstvo Policije. Nacionalni preiskovalni urad, ki deluje znotraj Uprave kriminalistične policije, je vodil od junija 2019. Muženič je zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja.