Sorodne objave

 

Med 4. in 31. majem 2020 je po vsej državi potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. V tem obdobju so policisti prilagodili svoje aktivnosti, da bi tej ranljivi skupini prometnih udeležencev zagotovili večjo varnost v cestnem prometu.

Kolesarji 970x500 AVP

V skoraj štirih tednih kolesarji storili 1.724 prekrškov, vozniki motornih vozil pa 181

Policisti so v med preventivno akcijo ugotovili 1.724 prekrškov cestnoprometnih predpisov, ki so jih storili kolesarji. Ob tem so pri 1.608 kolesarjih opravili preizkus z alkotestom, pri čemer so pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Odrejenih je bilo tudi 15 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih prepovedanih psihoaktivnih substanc.

Vozniki motornih vozil pa so v enakem obdobju storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev.

V tem času tudi 126 nesreč, 17 kolesarjev se je hudo poškodovalo

Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa. Ugotavljamo pa, da velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze in pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem. To so po zaključku akcije pokazali tudi podatki o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kolesarji. V tem času so namreč policisti obravnavali 126 prometnih nesreč, v katerih se je 17 kolesarjev hudo telesno poškodovalo, 85 pa je bilo lažje poškodovanih. Dva kolesarja sta se hudi telesno poškodovala tudi včeraj (en dan po zaključku akcije).

Tudi poleti bomo preverjali, ali kolesarji spoštujejo pravila

S sprostitvijo ukrepov, povezanih s preprečevanjem epidemije covid-19, zaključkom šolskega leta, bližajočimi se počitnicami in lepšim vremenom policisti pričakujemo, da bo tudi število kolesarjev v cestnem prometu naraslo. Zato bomo tudi v prihodnje ob rednem delu pozorno na to, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise.

Kolesarji, za lastno varnost lahko največ storite sami

Kolesarji, poskrbite za lastno varnost. Vožnjo prilagodite razmeram na cestah in lastnim sposobnostim. Priporočljiva (za otroke pa obvezna) je uporaba čelade in svetlih oziroma odsevnih oblačil, s pomočjo katerih so kolesarji v prometu bolj vidni.

Ostale udeležence v cestnem prometu pa pozivamo, da so pozorni na vse šibkejše udeležence, naj spoštujejo predpise, vozijo odgovorno in strpno ter tako vsem – tudi kolesarjem – omogočijo varno udeležbo v prometu.

Povezane vsebine

Varno na kolo - nasveti policije za večjo varnost kolesarjev