Sorodne objave

 

Začenja se drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Bodite odgovorni vozniki. Policisti bomo od 6. do 15. novembra 2020 poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje.

video kdo vozi

Oglejte si video: "Kdo vozi nocoj, vi ali alkohol?"

Zloraba alkohola je tudi letos v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1.191 nesrečah, ki so se zgodile v prvih desetih mesecih in so bile povzročene pod vplivom alkohola, je umrlo 27 oseb, 108 je bilo hudo in 418 lažje telesno poškodovanih. To znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija in Policija zato vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Policisti bomo od jutri poostreno nadzirali vaše psihofizično stanje

Od 6. do 15. novembra 2020 bomo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Preverjali bomo vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bomo izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Narašča trend alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč 

V času prvega vala epidemije (od 16. marca do 31. maja 2020) je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč (13,5 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, v enakem obdobju lani pa 9,5 odstotkov). V času od 19. oktobra 2020, ko je bila drugič razglašena epidemija, do 3. novembra 2020, so alkoholizirani udeleženci povzročili 33 prometnih nesreč, s povprečno stopnjo 1,30 promila alkohola v krvi. Dve osebi sta bili hudo telesno poškodovani, sedem pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

video kdo vozi2

Oglejte si video: Pet stereotipov o vožnji pod vplivom alkohola

Vsako tretjo smrt v prometu je zakrivil alkoholizirani povzročitelj

Izmed vseh preminulih v prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra (78 oseb), je kar 27 oseb izgubilo življenje zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Tudi alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo 27, od tega jih je 22 umrlo v nesreči, ki so jo povzročili. Vožnja pod vplivom alkohola pomeni neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice.

Ne izpostavljajte sebe in drugih tveganjem v prometu!

Zato znova opozarjamo: vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola se lahko konča tragično. Vozite odgovorno! Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. Dosledno upoštevanje prometnih predpisov in cestnih ter prometnih razmer, previdnost in strpnost naj bodo vaše vodilo.

Več informacij o akciji najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Psihoaktivna zdravila v cestnem prometu