Sorodne objave

 

Slovenska policija je včeraj, 4. novembra 2020, pozno popoldan na brniškem letališču od kanadskih varnostnih organov prevzela slovenskega državljana, ki so ga kanadski varnostni organi deportirali iz Kanade v skladu z njihovo priseljensko zakonodajo. Slovenski državljan, iskan z mednarodno tiralico, je bil po opravljenih formalnostih na letališču včeraj zvečer odpeljan v Zavod za prestajanje kazni zapora Koper in izročen pravosodnim policistom.

Zvočni posnetek izjave Pavla Jamnika iz Uprave kriminalistične policije

Prevzem in izročitev v koprske zapore sta potekala brez posebnosti

V avgustu 2020 je bil na podlagi migracijske zakonodaje v Kanadi aretiran slovenski državljan, zoper katerega je bila s strani slovenskih pravosodnih organov razpisana mednarodna tiralica. Po obvestilu kanadskih varnostnih organov o prijetju je slovenska policija obvestila Ministrstvo za pravosodje, ki je po ustaljenem postopku kanadskim pravosodnim organom posredovalo vso potrebno izročitveno dokumentacijo v zvezi s kaznivimi dejanji, zaradi katerih teče zoper iskano osebo postopek v Sloveniji. Slovensko Ministrstvo za pravosodje je kanadske pravosodne organe zaprosilo za začasni izročitveni pripor.

Kanadski pravosodni organi so se po preučitvi dokumentacije odločili, da izvedejo postopek deportacije na podlagi njihove migracijske zakonodaje, saj med Kanado in Slovenijo ne obstajajo medsebojne pogodbe o izročanju in bi se v nasprotnem primeru postopki lahko zavlekli.

S soglasjem prijete osebe so tako kanadski pravosodni organi 4. novembra 2020 izvedli deportacijski postopek. Enota za ciljno iskanje oseb slovenske policije je bila ves čas izročitvenega postopka v stiku s kanadskimi pravosodnimi organi. V izogib morebitnim zapletom v postopku deportacije pri vstopu na ozemlje katere od evropskih držav, kjer je bila mednarodna tiralica zoper deportirano osebo še vedno v veljavi, pa je slovenska policija podala Okrožnemu sodišču v Kopru predlog za začasni preklic tiralice, kar bi omogočilo nemoten potek deportacije.

Okrožno sodišče je sledilo pobudi policije in zato je bila deportacija osebe, včeraj 4. novembra 2020, pozno popoldne uspešno izvedena, ko so ga na brniškem letališču kanadski varnostni organi predali kriminalistom iz enote za ciljno iskanje oseb iz slovenske policije. Iskana oseba je bila po opravljenih formalnostih na letališču zvečer predana pravosodnim policistom v koprskem zaporu.

V slovenski policiji smo bili seznanjeni, da se z mednarodno tiralico iskana oseba zadržuje v Kanadi, nismo pa razpolagali z njegovim točnim naslovom, da bi na podlagi tega dosegli njegovo aretacijo. Enota za ciljno iskanje oseb iz slovenske policije je preko oseb v Sloveniji, za katere smo vedeli, da so z njim v stikih (poslovnih ali družinskih), večkrat iskani osebi posredovala pobudo, naj se prostovoljno vrne v Slovenijo, vendar se iskana oseba ni odzvala na nobeno od pobud policije.

Konkretni primer je dokaz o pomembnosti delovanja enote za ciljno iskanje oseb in njenega sodelovanja v hitri in učinkoviti izmenjavi vseh potrebnih operativnih informacij s tujimi varnostnimi organi (v konkretnem primeru dobrega sodelovanja s kanadskimi varnostnimi organi). Namen ciljnega iskanja oseb je, da se osebe, ki jih sodišča iščejo zaradi izdanih tiralic, mednarodnih tiralic ali evropskega naloga za prijetje in predajo, primejo in učinkovito ter čimprej predajo Sloveniji zaradi sodnih postopkov ali prestajanja kazni. Na tem področju je pomembno proaktivno delovanje policije in ciljno usmerjeni ukrepi za odkritje in prijetje iskane osebe, ki so storilci hudih kaznivih dejanj.