Sorodne objave

 

Namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica se je danes prek videokonferenčne povezave sestal z izvršno direktorico Europola Catherine De Bolle. Senica je poudaril, da je Europol pomemben partner slovenski policiji in izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

VK z Europolom 14012021

"Slovenija vidi v Europolu enega svojih ključnih partnerjev v smislu zagotavljanja notranje varnosti. Slovenska policija že od samega začetka preiskav aktivno sodeluje z Europolom, redna uporaba njegovih orodij in produktov pa nam je že večkrat pomagala do uspešnega zaključka preiskav. Tovrstnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje."

VK z Europolom1 14012021

Evropska komisija je decembra lani predstavila zakonodajni predlog za revizijo mandata Europola. Trenutno portugalsko predsedstvo se bo s tem dosjejem prioritetno ukvarjalo. "Ne glede na to, v kateri fazi zakonodajnega postopka bo dosje julija prevzela Slovenija, lahko zagotovim, da si bomo prizadevali doseči čim prejšnje soglasje o besedilu med sozakonodajalcema," je načrte za obravnavo dosjeja med slovenskim predsedovanjem v drugi polovici letošnjega leta predstavil Senica.

Predsedovanje bo tudi priložnost za še tesnejše sodelovanje z Europolom. Slovenija se bo na področju notranje varnosti osredotočila na tri ključne prednostne naloge, in sicer na krepitev sodelovanja in izmenjave informacij med državami članicami, krepitev policijskega sodelovanja, strateška prioriteta pa je Zahodni Balkan. Direktorica De Bolle je ponudila vso podporo pri predsedovanju tako pri vsebinskih zadevah kakor tudi pri organizaciji Konvencije šefov policij (EPCC).