Sorodne objave

 

Policija se bo v naslednjih dveh tednih, od 25. januarja do 7. februarja 2021, pridružila nacionalni preventivni akciji za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Med svojim rednim delom bomo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Agencija bo v tem času izvedla novo terensko raziskavo glede uporabe mobilnih telefonov v prometu, s svojimi aktivnostmi pa bodo v akciji sodelovali tudi ostali partnerji.

FB varno brez telefona 9 16 07Mobilni telefoni so med večjimi motilci pozornosti v prometu

V Policiji in Agenciji za varnost prometa si skupaj s partnerji (DARS, d. d., Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zavodom Reševalni pas, AMZS in Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije) že vrsto let prizadevamo za okrepitev zavedanja, da motnje pozornosti zaradi uporabe mobilnega telefona dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Zato vsi skupaj tudi v tokratni akciji pozivamo: "Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

Iz leta v leto več kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo

V letu 2020 je policija ugotovila 36.771 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2019, v zadnjih devetih letih je tovrstnih kršitev za kar 100 odstotkov več. Med kršitelji z 28,5 odstotka prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let.

Poleg tega ugotavljamo, da se poleg voznikov tudi kolesarji in pešci se še vedno premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. 

Uporaba mobilnih telefonov močno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika

Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Telefoni motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati.

Tveganje je podobno, kot če pet sekund vozite z zaprtimi očmi

Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja:

 • vidnem – namesto na cesto in okolje je pogled usmerjen v zaslon telefona,
 • telesnem – roke niso na volanu ali krmilu vozila, temveč na napravi,
 • miselnem – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h, prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.

Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Nevroloska znanstvena raziskava Izsek iz videa AVP

Tudi nevroznanstvena raziskava Javne agencije RS za varnost prometa iz leta 2017 je potrdila, da mobilni telefoni med vožnjo pomembno preusmerjajo voznikovo pozornost. Oglejte si video Oči gledajo, a možgani ne vidijo!

Za polovico slabši reakcijski čas

Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 odstotkov slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih:

 • počasneje zaznavajo prometno signalizacijo,
 • imajo daljši zavorni čas,
 • imajo zmanjšano zaznavanje okolice,
 • počasneje se odzivajo na nepredvidene dogodke,
 • imajo zmanjšano vidno polje,
 • vozijo s krajšo/neustrezno varnostno razdaljo,
 • ne zmorejo vzdrževati enakomerne hitrosti vožnje,
 • odziv na nepredvidene dogodke je slabši,
 • pogosto brez nadzora menjajo vozni pas.

V Sloveniji med vožnjo telefonira 75 odstotkov voznikov; pogovori v povprečju trajajo pet minut

Javna agencija RS za varnost prometa je v letu 2016 izvedla raziskavo, ki je že tedaj pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Trije od štirih voznikov so med vožnjo telefonirali, vsak tretji (30 odstotkov) pa je pregledoval družbena omrežja. Približno 7 odstotkov voznikov si je med vožnjo zapisovalo beležke, opomnike, 5 odstotkov jih je brskalo po spletu, 3 odstotki pa so uporabljali druge mobilne aplikacije.

Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled družbenih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

AVP in Joze Robeznik video Telefoniranje in pesci 1Oglejte si video Tudi pločnik je del prometa

Pogosta uporaba tudi med kolesarji in pešci

Tudi med kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Agencija opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov.

Široko zastavljena preventivna kampanja za ozaveščanje javnosti

V času nacionalne preventivne akcije bo Javna agencija RS za varnost prometa izvedla obsežno medijsko kampanjo Varno brez telefona. Med drugim vabijo tudi k ogledu videa , pri katerem sodeluje znani slovenski rokometaš Marko Milič.

AVP in Marko Milic video Uporaba telefona med voznjo

Podrobnejše informacije, statistične podatke o kršitvah in celotno promocijsko gradivo kampanje boste našli v sporočilu za javnost AVP: Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!