Sorodne objave

 

Nove spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki so začele veljati 19. februarja 2021, prinašajo možnost, da si lahko osebe, ki so prebolele covid-19, same natisnejo dokazilo s portala zVem.

zVem logoVelja natisnjeno dokazilo o pozitivnem izvidu s portala zVem

Pri izjemah za vstop brez negativnega testa in napotitve v karanteno (tisti, ki so covid-19 preboleli, in tisti, ki so bili cepljeni proti tej bolezni) velja, da je dokazilo lahko tudi rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ga oseba lahko sama natisne s portala zVem. Tako se po nepotrebnem ne obremenjuje osebnega zdravnika za izdajo potrdila.

Pri cepljenih osebah je čas za vzpostavitev zaščite po cepljenju različen glede na cepivo. Tako se zaščita pri cepivu Biontech/Pfizer vzpostavi, ko je preteklo najmanj sedem dni od prejema drugega odmerka, pri cepivu Moderna pa najmanj 14 dni od prejema drugega odmerka. Pri cepivu AstraZeneca se ustrezna zaščita vzpostavi že po prvem odmerku, in sicer ko mine najmanj 21 dni.

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami drzav glede na tveganje za okuzbo z novim koronavirusom velja od 19 februarja 2021aNekaj sprememb na rdečem seznamu držav

Na rdečem seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja ni več Danske in Norveške, spremembe so pri administrativnih enotah Portugalske, dodana je administrativna enota Atika (Grčija). Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Povezane vsebine

Vse najpomembnejše informacije, pravila in napotki, ki jih potniki potrebujejo ob prehajanju meja med epidemijo novega koronavirusa, predstavitev ukrepov, ki ob tem veljajo, opis vseh izjem in pregled držav, ki so uvrščene na rdeči seznam, so objavljene tudi na: Prehajanje meja