Sorodne objave

 

Vremenska napoved za ta konec tedna bo mnoge spodbudila za obisk gora. Ob tem, še posebej zaradi tragične nesreče, ki se je pripetila pretekli vikend na območju Storžiča, znova opozarjamo na izjemno previdnost. To soboto in nedeljo, 20. in 21. februarja 2021, bomo policisti gorske enote prisotni na več izhodiščih in najbolj obiskanih planinskih turah, kjer bomo obiskovalcem preventivno svetovali in jih opozarjali na nevarnosti. A ne pozabite, največ lahko za svojo varnost storite sami!

Clipboard02

Video: Na podlagi trenutnih podatkov v naslednjih dneh obstaja možnost sprožitve plazov, kot je prikazano v video simulaciji.

Vir: Geografski inštitut Antona Melika

Razmere v visokogorju so zahtevne, obstaja tudi nevarnost snežnih plazov

V gorah je še vedno veliko snega. Nevarna so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo. Tam se bodo sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom in grapam ter žlebovom tik pod grebeni. Na teh mestih je še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano, kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni. Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so možni tudi večji plazovi mokrega snega.

To soboto in nedeljo bomo policisti prisotni na več izhodiščih in najbolj obiskanih planinskih turah

V zadnjem obdobju se je v gorah zgodilo več nesreč. Tudi prihajajoči vikend ponuja višje temperature in lepo vreme, hkrati pa s tem prinaša tudi zelo varljiv in nerealen občutek varnosti. Razmere v gorah so nevarne, zato bomo policisti v soboto in nedeljo, 20. in 21. februarja 2021, prisotni na več izhodiščih in na najbolj obiskanih planinskih turah, kjer bomo obiskovalcem preventivno svetovali in jih opozarjali na nevarnosti. Z aktivnostmi za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah želimo namreč preprečiti morebitne nesreče in tako ohraniti dragocena življenja.

To soboto in nedeljo, 20. in 21. februarja, bodo policisti gorske enote prisotni na različnih lokacijah po Sloveniji:

Ljubelj (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Zelenice.

Kranjska Gora (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Vršiča.

Kamniška Bistrica (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Kokrškega in Kamniškega sedla.

Logarska dolina (20. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Okrešlja in naprej, Kamniškega, Savinjskega ter Turskega žleba.

Jezersko (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali alpiniste, ki odhajajo v smeri Sinji slap izhodišče – Teranova smer, vstop v grapo med Veliko Babo in Ledinskim vrhom.

Krn - Drežnica (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje glede varnosti pred snežnimi plazovi.

Obiskovalce gora pozivamo: razmere v gorah preverite doma in na terenu, uporabljajte ustrezno opremo, v gore nikoli sami

Preden se odpravite v gore, preverite razmere in se o njih prepričajte tudi na terenu. Pri tem uporabite zanesljive vire in metode. Ne zadržujte se na nevarnih območjih.

Imejte ustrezno opremo, ki jo morate znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo sodi tudi plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in snežna lopata).

Hodite vsaj v dvoje, izbirajte pa smeri, ki ustrezajo vašemu znanju, psihofizični pripravljenosti, opremi in so varne.

Nikar brezglavo v nevarne podvige, verjetnost preživetja ob plazu je majhna!

Statistika zasutih v snežnih plazovih kaže, da kar 52 % popolnoma zasutih v plazovih umre. Večina zasutih je tudi poškodovanih, pri čemer je treba upoštevati, da je vsak kubični meter snega težak več sto kilogramov in da ta sila izjemno pritiska na telo. V primeru zasutja plazovna žolna človeka sicer ne varuje pred plazom, vendar pa omogoča reševalcem, da ga v najkrajšem možnem času najdejo. Poškodbe pa so za gornika lahko usodne tudi, če ga plaz ne zasuje in ga samo odnese s sabo.

ARSO ta konec tedna napoveduje povečano nevarnost plazov, zaradi pomrznjenega snega pa obstaja tudi nevarnost zdrsov

Kot so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje, »se bo snežna odeja v prihodnjih dneh sesedala in preobražala. Čez dan se bo na osončenih legah zmehčal, ponoči pomrznil, zato bo obstajala velika nevarnost zdrsov. Sredi dneva in popoldne bo zato na prisojnih pobočjih verjetnost za kakšen plaz večja kot v osojah, kjer pa bo še vedno glavna nevarnost napihan sneg, ki se bo lahko splazil že ob manjši obremenitvi. Pričakujejo tudi velike plazove mokrega snega.

Če se vseeno zgodi nesreča

Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Povezane vsebine

Na območju Storžiča zaradi plazov trije izkušeni gorniki izgubili življenje. Znova opozarjamo: razmere v gorah so izjemno zahtevne!

Snežne razmere in nevarnost plazov (ARSO)

Pozor, snežni plaz! - preventivni nasveti Gorske reševalne zveze Slovenije

Lavinska žolna vam v gorah lahko reši življenje (video)

Varno v gore (video)

Nasveti za pohodnike, planince, gornike