Sorodne objave

 

Na območju Storžiča je danes potekala obsežna reševalna akcija, v kateri so v dveh dogodkih umrle tri osebe. Okoliščine kažejo, da je bil obakrat usoden snežni plaz. Policisti znova pozivamo: preden se odpravite v gore, preverite razmere in upoštevajte njihovo zahtevnost!

Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, se je prvi plaz v Kramarjevi smeri sprožil okoli 10.30, s sabo pa je odnesel dva izkušena alpinista. Enega od njiju je plaz zasul, drugi je ostal na površini. Še dva alpinista, ki sta prav tako vstopala v isto smer, pa je ta plaz delno zasul. Po prvih podatkih nista bila poškodovana in sta takoj začela najprej s samoizkopavanjem, potem pa še z reševanjem prvih dveh alpinistov, vendar so bile poškodbe prehude. Po njunem klicu so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, helikopterska reševalna ekipa na Brniku z vojaškim helikopterjem in gorska policijska enota s policijskim helikopterjem. Helikopterja sta se v reševanju izmenjevala v zraku, tako, da je bil eden ves čas na kraju.

IMG 20210213 WA0002

Med prvo reševalno intervencijo se je v isti aplinistični smeri ob 13.20 sprožil še sekundarni plaz, ki je s sabo prav tako odnesel še dva druga alpinista. Sprožil se je na višini okoli 2.000 metrov. Eden od alpinistov je v plazu zaradi hudih poškodb na kraju umrl. Ustavil se je šele na višini okoli 1.400 metrov. Drugi alpinist pa je bil poškodovan in s helikopterjem odpeljan v nadaljnjo oskrbo.

V času sprožitve drugega snežnega plazu je bila na plazovini ekipa štirih gorskih reševalcev z zdravnikom. Skupino reševalcev je na sekundarni plaz preko radijske postaje še pravočasno opozorila koordinacijska ekipa pod krajem intervencije. Kljub temu jih je plaz delno zasul in poškodoval dva od njiju. Oba sta bila s kraja odpeljana s helikopterjem.

Preverjanje posameznih okoliščin še poteka, celotna intervencija pa je bila izjemno zahtevna. Razmere so bile težke tako v zraku kot tudi na tleh. Pihal je veter s hitrostjo do 50 km/h, tudi po sekundarnem plazu pa je realno obstajala verjetnost novih plazov.

IMG 20210213 WA0004

Ogled kraja je danes opravila Gorska policijska enota, v intervenciji pa je sodelovala tudi dr. Manca Volk Bahun, strokovnjakinja za snežne plazove iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Službe za varstvo pred snežnimi Plazovi Zelenica - Tržič, ki še dodatno opozarja na veliko nevarnost snežnih plazov nad 1.800 metri.

V zadnjih dneh je pihal okrepljen severni veter, ki je prenašal sneg v zavetrne lege. Na teh delih je veliko napihanega snega in že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Ne glede na smer vetra so se lokalno gradile klože tudi pod severnimi grebeni, predvsem pod opastmi. Na teh delih bo tudi v prihodnjih dneh zaradi nizkih temperature velika  nevarnost proženja snežnih plazov. Pihal bo tudi veter, ki bo še prenašal rahel sneg in gradil klože in opasti.

IMG 20210213 WA0006

Pred odhodom v gore vedno preverite razmere, ocenite svoje znanje ter zmogljivosti

Policisti znova opozarjamo, da so snežne razmere v visokogorju izjemno zahtevne, zato se v času, ko obstaja velika nevarnost proženja plazov, nikar ne podajajte v hribe, temveč raje počakajte na ugodnejše razmere.

Vedno uporabljajte tudi opremo, primerno cilju in razmeram. Med obvezno zimsko opremo poleg cepina in derez sodijo še plazovna žolna, plazovna sonda in snežna lopata, mobilni telefon, komplet prve pomoči in baterijska svetilka.

V primernu nesreče, če lahko, takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Statistika zasutih v snežnih plazovih kaže, da kar 52 % popolnoma zasutih v plazovih umre. Kdor je najden v prvih 18 minutah po zasutju, ima 90 % možnosti da preživi, po tem času pa možnost preživetja drastično pada. Ob predpostavki, da je večina zasutih v plazovih tudi poškodovanih, je zato še toliko bolj nujno, da so reševalne ekipe čim prej na kraju in da čim prej začnejo z iskanjem ter reševanjem. Plazovna žolna gornikov sicer ne varuje pred zasutjem, vendar pa omogoča reševalcem, da zasutega v najkrajšem možnem času najdejo.

Fotografije: Gorska reševalna služba Tržič

Povezane vsebine

Snežne razmere in nevarnost plazov (ARSO)

Pozor, snežni plaz! - preventivni nasveti Gorske reševalne zveze Slovenije

Lavinska žolna vam v gorah lahko reši življenje (video)

Varno v gore (video)

Nasveti za pohodnike, planince, gornike

V gore nikoli nepripravljeni!