Sorodne objave

 

Prvi spomladanski dnevi nas vabijo h gibanju na prostem, s tem pa se v prometu povečuje tudi število šibkejših prometnih udeležencev, kot so otroci in kolesarji. Ti so bili v zadnjih dneh večkrat udeleženi v prometnih nesrečah, zato policisti pozivamo - previdno na cesti!

AVP solska pot 1200x900

Otroci so spet pogosteje prisotni v prometu

Otroci so se vrnili v šole in na šolske poti, spomladansko vreme pa jih vabi na prosto tudi po končanem pouku. Vse več jih je zato tudi v prometu, kjer so udeleženi kot pešci, kolesarji, na skiroju, poganjalčku ali kot sopotniki na kolesu.

Zato starši in skrbniki, poskrbite za njihovo varnost! Oblecite jim svetla in odsevna oblačila, da bodo dobro vidni, poskrbite tudi, da bodo na kolesu, skiroju in poganjalčku uporabljali zaščitne čelade. Naučite jih prometnih pravil, ki naj jih vselej upoštevajo, sami pa spremljajte njihova ravnanja, s svojimi pa jim bodite za zgled.

Kolesarji 970x500 AVP

Na cestah vse več tudi kolesarjev

Lepo vreme pa ni zvabilo ven le otrok (in motoristov, kot smo opozarjali pretekli teden), temveč tudi kolesarje, ki prav tako sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa. Ugotavljamo, da s svojim ravnanjem velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze, pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, in ne uporabljajo zaščitne čelade.

Zato znova opozarjamo: kolesarji, cestnoprometna pravila veljajo tudi za vas. Bodite pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajte. Opazujte promet in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem. Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola!

Vozniki, pazite na najranljivejše

Ostale voznike motornih vozil ob tem opozarjamo, naj vozijo previdno in hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram, dodatna previdnost je še posebej priporočljiva tam, kjer je pričakovati prisotnost ranljivejših udeležencev. Spoštujete cestnoprometne predpise in bodite pazljivi tudi takrat, ko imate prednost. Vozite odgovorno in strpno, da bodo naše ceste varne za vse!

Povezane vsebine

Otroci se vračajo na šolske poti, poskrbimo za njihovo varnost!

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov

Varno na kolo

Nasveti za večjo varnost motoristov

Javna agencija RS za varnost v cestnem prometu