Sorodne objave

 

Kljub slabemu, na trenutke skoraj zimskemu vremenu v zadnjih dneh, se nam glede na vremensko napoved obeta lepši vikend. Več sonca in višje temperature bodo spet vabile k izletom, končno suhe ceste pa bodo še posebej izkoristili motoristi in kolesarji. A previdno, vozniki enoslednih vozil so v prometu ranljivejši, letos pa beležimo že kar nekaj nesreč z njihovo udeležbo. Če je delež kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, skoraj enak lanskemu, pa med motoristi beležimo 12-odstotni porast. Vozite previdno!

20210506 135257

Letos že 12-odstotni porast udeleženih motoristov v prometnih nesrečah

V letošnjem letu (do 3. maja 2021) je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 6.944 (7.855) oseb. Najpogosteje so bili v prometnih nesrečah udeleženi vozniki osebnih avtomobilov in vozniki tovornih vozil, ki pa so glede na enako lansko obdobje še vedno v upadu. Skoraj enako število udeleženih v prometnih nesrečah je med kolesarji in vozniki mopedov, v prometnih nesrečah pa se je povečalo število udeleženih voznikov motornih koles, in sicer za 12 %. V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih 84 (75) voznikov motornih koles, od katerih so 3 (4) umrli, 17 (16) je bilo hudo telesno poškodovanih in 39 (28) lahko telesno poškodovanih. Med vsemi udeleženimi vozniki motornih koles jih je 52 (51) samih povzročilo prometno nesrečo.

Lepše vreme vabi na motor in kolo, a na cesti bodite previdni

Glede na prihajajoče toplejše in ugodnejše vremenske razmere želimo znova opozoriti voznike enoslednih vozil na previdno vožnjo in upoštevanje cestnoprometnih predpisov. Lepše vreme prinese tudi občutek sproščenosti, brezskrbnosti in dviga samozavest voznikom, zato radi vozijo hitreje. Ni odveč spomniti, da se veliko nesreč zgodi prav ob lepem vremenu. Hitrost vožnje zato vselej prilagodite omejitvam, razmeram na cesti in svojim zmogljivostim ter tako ostanite varni in zgledni vozniki. Opazujte promet in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. Kolesa in motorji naj bodo tehnični brezhibni, za krmilo pa nikar ne sedajte pod vplivom alkohola. 

Motoristi, ne preskočite priprav

Motoristi in mopedisti naj v prometu ravnajo samozaščitno, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato nikar ne preskočite priprav, začnite počasi.

Preberite si tudi 6 motorističnih zapovedi, namenjenih tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim motoristom.

Kolesarji, cestnoprometna pravila veljajo tudi za vas

Ugotavljamo, da kolesarji s svojim ravnanjem velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali kolesarske steze, pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, in ne uporabljajo zaščitne čelade. Zato znova opozarjamo: kolesarji, bodite pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajte. Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

Tudi ostali vozniki motornih vozil, pazite na motoriste in kolesarje

Ostale voznike motornih vozil pozivamo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi in kolesarji, še posebej ob lepem vremenu, pogostejši udeleženci v prometu. Poleg tega so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni in jih je možno kaj hitro spregledati. Pri premiku vozila naj se vozniki zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost motoristov

Test CPP za motoriste

Varno na kolo