Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

V policiji zaznavamo porast poskusov goljufij s telefonskimi klici lažne Microsoftove tehnične podpore. Do sedaj smo obravnavali tudi dva primera oškodovanja - v skupnem znesku 7.500 evrov. Zato v policiji opozarjamo: če prejmete tak klic, se raje ne oglašajte, predvsem pa klicatelju ne posredujte nobenih svojih podatkov!

LAZNI KLICI MICROSOFT1 FotoVarniNaInternetu

V takih primerih se klicatelj, običajno v angleščini s tujim naglasom, predstavlja kot Microsoftova tehnična pomoč. Klicatelj sogovorniku pojasni, da kliče, ker njegov računalnik javlja napake oziroma alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Klicatelj v nadaljevanju želi, da mu uporabnik zaradi tega omogoči oddaljen dostop do svojega računalnika, da bo lahko rešil težavo.

Uporabnike opozarjamo, naj bodo previdni tako pri prejetih klicih s tujih omrežnih skupin kot tudi s slovenskih telefonskih številk, saj storilci za izvajanje opisane prevare tudi potvarjajo telefonske številke. Uporabniki naj bodo pozorni na vse klice tako imenovane tehnične podpore, torej tudi v primeru, če klic prejmejo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabniki, ki prejmejo takšen klic, naj pogovor nemudoma prekinejo, predvsem pa naj klicatelju nikar ne omogočijo dostopa do svojih računalnikov ter naj jim ne sporočajo osebnih podatkov, uporabniških imen, gesel, PIN kod, številk kartic. Takšnih podatkov naj tudi nikoli ne posredujejo po elektronski pošti ali telefonu.

Svetujemo, da klicatelju, ki ga ne poznate oz. ga ni možno preveriti, ne posredujete svojih osebnih podatkov, klicateljevo telefonsko številko pa blokirajte.

Več informacij v sporočilu nacionalnega odzivnega centra SI-CERT: Lažni klici tehnične pomoči

Če ugotovite, da ste v preteklosti bili žrtev iz naslova opisane goljufije, vam svetujemo, da zadevo nemudoma prijavite na najbližji policijski enoti ali na spletnem mestu policije: Vloga za naznanilo kaznivega dejanja policiji

Povezane vsebine

Varni na internetu