Sorodne objave

 

Mesec maj je tradicionalno posvečen opozarjanju na večjo varnost kolesarjev. Zato bo med 17. in 30. majem 2021 potekala nacionalna preventivna akcija. V tem času bomo policisti izvajali poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjali pa bomo tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo skupaj izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. 

Plakat varno s kolesom p

Kolesarjenje je v vzponu, z vedno večjim številom kolesarjev pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo, kar lahko vodi v nastanek prometne nesreče in hudih poškodb. Kolesarji sodijo med bolj ranljive skupine udeležencev v prometu, zato kolesarje ter vse voznike pozivamo k upoštevanju cestnoprometnih pravil in odgovornemu vedenju v prometu.

Kolesarjenje je zdravo, a naj bo tudi varno!

Kolesarji lahko za lastno varnost največ naredimo sami, in sicer z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, pravil prednosti, prometnih znakov ter druge signalizacije. Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi, če kolesarske steze ni, pa po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Vedno tudi poskušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, saj lahko tako preprečimo marsikateri neljubi dogodek. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažimo smer z rokami in se pravilno razvrstimo. Nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo. Ponoči in v mraku pa nujno uporabimo luči in odsevna telesa, da bomo dobro vidni in prej opazni. Med kolesarjenjem ne uporabljamo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici.ž

Ustrezno kolo in oprema za večjo varnost kolesarja 

Pred kolesarjenjem, še posebej spomladi, najprej preverimo tehnično brezhibnost kolesa. Kolo mora imeti brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike, primerno nastavljeno višino krmila in sedeža. Priporočljivo je imeti tudi blatnike, ščitnik verige ter prtljažnik ali nosilno košarico za prtljago.

Bistro glavo varuje čelada

Raziskave dokazujejo, da zaščitna kolesarska čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 do kar 70 odstotkov. Uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje, tako pri vsakodnevnem kot rekreativnem kolesarjenju, saj pomembno prispeva k varnosti kolesarja. Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi različnih električnih naprav (e-skuter, hoverboard …). Čelada mora biti ustrezne velikosti, da je dovolj trdno nameščena na glavi, tako da sega sprednji rob dva prsta nad obrvmi ter da so trakovi na čeladi zapeti in zategnjeni.

Za kolesarje so priporočljiva tudi oblačila svetle barve, oziroma uporaba odsevnega brezrokavnika, da nas bodo vozniki prej opazili.

Letos na srečo med kolesarji ni bilo smrtnih žrtev, poskrbimo, da tako tudi ostane

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so bili po trenutno veljavnih začasnih podatkih kolesarji udeleženi v 247 prometnih nesrečah, 145 so jih povzročili sami, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. Narašča število kršitev uporabe mobilnega telefona, ki jih je bilo letos že za 17 odstotkov. Zaskrbljujoča je visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša kar 1,61 promila, 82 odstotkov prometnih nesreč, ki so jih povzročili vinjeni, se je končalo s telesno poškodbo. 89 odstotkov vseh prometnih nesreč z udeležbo kolesarja je letos zabeleženih v naselju. V letošnjem letu smrtnih žrtev med kolesarji na srečo ne beležimo, delež umrlih kolesarjev v obdobju zadnjih 5 let znaša 10 odstotkov od vseh preminulih v prometnih nesrečah. V zadnjem 5-letnem obdobju je bil v prometni nesreči s smrtjo kolesarja najbolj pogosto udeleženec voznik osebnega avtomobila in to kar v 55 odstotkih.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine:

Varno na kolo