Sorodne objave

 

V noči na nedeljo, 24. julija 2021, so policisti avtocestne policije na nadzorni točki Dob na A2 poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu. Nadzor so ponovili v noči na torek, 27. julija, in sicer na nadzorni točki Kompolje na A1. Pri obeh nadzorih so ugotovili številne kršitve.

alkohol nadzor prometa IMG 6957

Fotografija je simbolična.

V prvem nadzoru so policistom Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana pomagali tudi policisti Postaje prometne policije Novo mesto, policista Specializirane enote za nadzor prometa in patrulja DARS-ovih nadzornikov. Na Dobu na avtocesti A2 so med 20. in 23. uro izvedli popolno preusmeritev prometa z avtoceste na nadzorno točko v smeri Novega mesta ter med 24. in 3. uro popolno preusmeritev prometa v smeri Ljubljane. 

Kršiteljem so policisti izdali 37 plačilnih nalogov (predvsem zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, ki udeležence napotuje na preusmeritev in kontrolno točko ob avtocesti), v enem primeru so vozniku odvzeli registrske tablice, ker vozilo ni bilo registirano, na enem tovornem vozilu ni bil pravilno naložen tovor, globo so izrekli tudi 22 tujim voznikom, v 17 primerih so voznike le opozorili. Poleg tega je bilo izdanih še pet plačilnih nalogov in eno opozorilo zaradi kršitve Zakona o cestninjenju.

Policisti so ob tem preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, in sicer so z alkotesti preizkusili 240 voznikov in trem izmerili nad 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku, dvema pa 1.04 mg/l. Dva voznika so pridržali.

alkotest IMG 6822

V noči na 27. julij, med 22.30 in 00.30, so policisti SEAP Ljubljana opravili še en nadzor po t. i. metodologiji Promil. Na nadzorni točki Kompolje na A1 so z alkotesti preizkusili 47 voznikov, od katerih so trije odklonili strokovni pregled, s katerim bi se ugotovilo, ali so vozili pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih prisoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za varno udeležbo v cestnem promeru. Za tri voznike se je izkazalo, da vozijo pod vplivom alkohola; eden od njih je imel nad 0,52 mg/l v izdihanem zraku. 13 voznikov (od tega 10 tujcev) pa so policisti oglobili zaradi neupoštevanja prometne signalizacije, ker niso zapeljali na nadzorno točko.

Poleg izvajanja tovrstnih poostrenih nadzorov izvajajo policisti avtocestne policije tudi redne nadzore v okviru vsakodnevnega patruljiranja na avto- in hitrih cestah.

Povezane vsebine

Uprava avtocestne policije