Sorodne objave

 

S ponedeljkom, 11. oktobra, se je začel enotedenski nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, ki ga bomo izvajali vse do 17. oktobra 2021. Nadzor je evropsko usklajen in pod skupnim imenom Truck & Bus poteka v večini evropskih državah hkrati.

20210921 094052

Policisti bomo posebno pozornost tudi tokrat namenili morebitnim kršitvam v zvezi s prehitevanjem tovornih vozil na avtocestah, prekoračitvami časa trajanja vožnje in prevažanjem tovora oziroma preobremenjenostjo vozil, ob tem pa bomo pozorni tudi na kršitve zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo ter druge kršitve, ki so pri voznikih tovornih vozil najpogostejše.

V letošnjem letu se je zgodilo 1.794 prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil, v katerih je umrlo 5 voznikov, 9 je bilo hudo telesno poškodovanih, 77 pa lahko telesno poškodovanih. Število prometnih nesreč se je glede na enako lansko obdobje povečalo za 3,3 %. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil sta nepravilen premik z vozilom in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Pri voznikih tovornih vozil je bilo v letošnjem letu ugotovljeno že 32.270 kršitev cestnoprometnih predpisov, največ s področja hitrosti in uporabe telefona med vožnjo.

Z akcijo želimo povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, zato jih ob tej priložnosti znova opozarjamo, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti.

Akcija je usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

  • Ves čas vozite zbrani in pozorni na vožnjo - ne uporabljajte mobilnega telefona!
  • Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo!
  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

20210921 095936

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja!

Hitrost - počasneje je varneje!

Alkohol ubija, največkrat nedolžne