Sorodne objave

 

Policisti bomo od 5. do 14. novembra 2021 poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki.

Zato letos že šestič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, voznikom sporočamo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

alkotest IMG 6904

V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem vsakemu vozniku, ki ga imamo v postopku, odredimo preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa s hitrimi testi ugotavljamo tudi prisotnost drog v organizmu. Kako smo tak poostren nadzor na slovenskih cestah izvajali letos poleti, si lahko ogledate v videu

Podoben nadzor bomo izvajali še naslednji mesec, v t. i. veselem decembru, ko bodo naše aktivnosti tudi evropsko usklajene, saj jih bo koordiniral Roadpol, evropska zveza prometnih policij.

Slovenija piha 0,0 – koncert Policijskega orkestra z gostom v zahvalo vsem, ki vozijo 0,0

K prizadevanjem za manj smrtnih žrtev med prometnimi udeleženci zaradi alkoholiziranosti med vožnjo se vsako leto aktivno vključi tudi Ministrstvo za zdravje. Tudi letos so se na ministrstvu odločili, da kljub covidu-19 organizirajo akcijo z naslovom Slovenija piha 0,0. V ta namen so pripravili 19.000 letakov, ki veljajo kot vstopnica za virtualni koncert Policijskega orkestra.

Slovenija piha 00 2021 cover

Z odgovorno vožnjo se potegujte za vstopnico za virtualni koncert Policijskega orkestra

Policisti bomo v času akcije z vstopnico za koncert nagradili voznike, ki bodo opravili preizkus alkoholiziranosti, rezultat pa bo pokazal 0,0. Na letaku bo QR koda za dostop do internetnega naslova koncerta. Druga možnost za dostop do koncerta in natančnejša navodila o postopku dostopa do koncerta pa bodo zapisana na spletni strani www.nulanula.si.

Brezstični koncert Policijskega orkestra z gostom Tilnom Artačem bo v soboto, 27. novembra 2021, ob 20. uri. Na pozitiven in zabaven način nam bo gost predal sporočilo, da se nam splača biti odgovoren voznik, zase in za vse udeležence v prometu. Koncert bo predvajan preko spleta, zato si ga bodo vozniki lahko ogledali skupaj s člani istega gospodinjstva iz domačega naslonjača.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola je ob koncih tedna

Koncert je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, trezno in vozijo 0,0. Alkohol in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna; ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, po obdobjih pa v času martinovega in v decembrskih, t. i. veselih dnevih.

Opiti vozniki krivi za vsako tretjo smrtno nesrečo

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za volan le trezni!

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in iz nje načrtujte v naprej. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah.

Povezane vsebine

Alkohol ubija, največkrat nedolžne - preventivni nasveti policije

www.nulanula.si

Varno v jesen in zimo brez alkohola v prometu (sporočilo Javne agencije RS za varnost prometa)