Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

V izložbah notranjega ministrstva v centru Ljubljane smo v pričakovanju slovenskega kulturnega praznika na ogled postavili zanimivo razstavo o orožnikih. Vabljeni k ogledu!

V Muzeju slovenske policije želimo letos najpomembnejšega slovenskega pesnika počastiti s posebno policijsko razstavo, ki nas popelje tudi v obdobje in okolje, v katerem je živel France Prešeren. V goste smo zato povabili Gorenjski muzej, kjer sta kustodinji Anja Poštrak in mag. Barbara Kalan proučevali prve državne varuhe reda in njihovo delovanje na Gorenjskem ter pripravili izjemno razstavo z naslovom Ako ne pridete, vas privedejo orožniki! Razstava je bila od decembra 2020 do marca 2021 že na ogled v Gorenjskem muzeju v Kranju.

Od 8. februarja do konca maja 2022 bo razstava gostovala v izložbah Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi ulici 2 in ob Slovenski cesti v Ljubljani.

gorenjski muzej foto

Imenitne uniforme in bleščeče čelade: parada orožnikov v Kropi, 1901. (Gorenjski muzej)

Skupaj z Gorenjskim muzejem in avtoricama razstave vas vabimo, da pogledate v temno plat življenja Gorenjcev v preteklosti: "Sprehodite se mimo tatov, vlomilcev in rokovnjačev, ki so kradli vse mogoče. Spoznajte berače in potepuhe, pa tudi najbolj znano kranjsko "prodajalko ljubezni" Črno Marjanco ter spretno gorenjsko sleparko Vodiško Johanco. Nalezljive bolezni, še posebej gripa, niso novost. Divji lov pa tudi ni od včeraj. Mogoče ob ogledu razstave dobite idejo za ponarejanje denarja … Toda pazite, orožniki niso daleč! Pri ogledu razstave se obvezno ustavite tudi pri gostilnah. Policijska ura Gorenjcem ni bila ovira, da si ne bi privoščili kozarček žganega. Predvsem pa hodite previdno, kajti nesreča nikoli ne počiva." (iz napovednika razstave)

Se vidimo, orožnik že čaka na vaš varen prihod!