Sorodne objave

 

Danes, 4. aprila 2022, se začenja nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala do 10. aprila. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

VarnostniPas Finance 1000x565px 6041f1a225591 6041f1a225cf6.jpg.720px

Policisti bodo ob rednem delu preverjali, ali so potniki v vozilu pripeti

Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Pri prevozih otrok v šolo in na šolske izlete pa bodo spremljevalce in otroke opozarjali na uporabo varnostnega pasu oziroma zadrževalnega sistema.

Število ugotovljenih kršitev kaže na premajhno stopnjo pripetosti

Lani je Policija ugotovila 54.020 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2020 pa 43.842 tovrstnih kršitev. Še posebej je zaskrbljujoče, da je bilo od tega kar 5.832 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Število kršitev je bilo lani tako znova večje, saj je v letu 2020 Policija ugotovila 5.227 tovrstnih kršitev. Otroci so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega odraslega voznika, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz.

video slika

Video: Košarkaši pozivajo k uporabi varnostnega pasu

Varnostni pas vam lahko reši življenje

Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših prometnih nesrečah je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

Kako se pravilno pripnemo?

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

varnostni pas letak12022

Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako, da je njegov vrh v višini vrha glave.

2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.

4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.

5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo "klik".

6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.

7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Več informacij in statističnih podatkov najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

varnostni pas letak22022

Varnostni pas vam lahko reši življenje ali vas obvaruje hujših poškodb. Pripnite se, tudi na najkrajših poteh!

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja