Sorodne objave

 

Delegacija slovenske policije pod vodstvom namestnika generalnega direktorja policije Danijela Žibreta se je v Zagrebu, Hrvaška, udeležila srečanja vodij policij Jugovzhodne Evrope.

20220511 161351a

Srečanje je bilo namenjeno krepitvi varnostnega sodelovanja v regiji, še zlasti na področjih organiziranega kriminala, trgovine s prepovedanimi drogami in tihotapljenja migrantov, tudi v luči vojne v Ukrajini. "Za skupni odziv na varnostne izzive sta ključnega pomena okrepljeno sodelovanje in izmenjava informacij med varnostnimi organi," je poudaril Žibret.

Udeleženci so razpravljali tudi o vplivih ruske vojaške agresije na Ukrajino na varnost v regiji in EU. "Zaenkrat slovenska policija ni zaznala varnostnih groženj, kljub temu pa razmere pozorno spremljamo," je poudaril Žibret in dodal: "Prav tako smo okrepili preventivno delovanje, še zlasti na področju ozaveščanja beguncev iz Ukrajine v Sloveniji o pasteh trgovine z ljudmi."

Ob robu zasedanja se je Žibret sestal z izvršno direktorico Europola Catherine De Bolle. Govorila sta o sodelovanju pri projektu za izboljšanje uspešnosti preiskovanja kaznivih dejanj na področju nedovoljene trgovine z orožjem in organiziranega kriminala, ki ga v sodelovanju z Nemčijo in Latvijo vodi Slovenija. Žibret se je ob tem direktorici Catherine De Bolle zahvalil za dobro sodelovanje.