Sorodne objave

 

Za Letalsko policijsko enoto in dežurne ekipe za reševanje v gorah je še en zelo zahteven in pester vikend. Konec tedna se je na težko dostopnih terenih zgodilo 12 nesreč. Policisti zato vse pohodnike in planince pozivamo k skrbi za varnost in prilagajanju sposobnostim posameznika.

KOLORO 1658742863419

Zdravstvene težave in padec jadralnega padalca

V petek, 22. julija 2022, je helikopterska ekipa zaradi slabosti reševala moškega pri domu Valentina Staniča pod Triglavom. Na Kobali se je poškodoval jadralni padalec. Z območju Jalovca pa so v zdravstveno ustanovo zaradi težjega bolezenskega stanja prepeljali neodzivnega moškega, ki je ležal ob poti.

Onemogli tujci, zaplezani alpinistki

V soboto je policijski helikopter z ekipo na območju Brezovice reševal v gozdarski nesreči. Z območja Skute so v dolino prepeljali onemoglega pohodnika, še dva iz skupine pa so v dolino peš pospremili kamniški gorski reševalci. V kanjonu Sušec je obiskovalka zdrsnila pred skokom v vodo in se poškodovala. Na gori Svinjak se je poškodoval jadralni padalec. Na Velikem Lemežu so omagali trije tuji državljani, ki so zgrešili pot in napačno ocenili svojo fizično pripravljenost. V Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem pa sta ostali zaplezani dve alpinistki. Zgrešili sta smer in zašli na krušljivo brezizhodno območje. Vsi so bili rešeni.

V nedeljo tri nova reševanja

Še trije dogodki v gorah so se zgodili včeraj. Na območju Bogatina je omagala pohodnica. Na območju Stola je bil prijavljen domneven ugriz kače v roko planinke, vendar obstaja možnost, da je šlo za pik ali rano, ki jo je lahko povzročila tudi druga žival. Okoliščine kažejo, da gre za blage posledice. Na območju Poljške planine pa si je planinka poškodovala nogo.

Screenshot 20220629 183140 Photos

Ne le previdna hoja in ustrezna oprema, v gorah so pomembne tudi temeljite priprave na vzpon

Zdrs in padajoče kamenje sta že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Med drugimi vzroki so še telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje. Da bi se nesrečam izognili, se je treba zato držati osnovnih pravil.

Vse obiskovalce gora opozarjamo, naj se že vnaprej dobro informirajo o poti, na katero se podajajo; vir informacij naj bodo predvsem uradne karte ali vodniki planinskih poti, kjer so podatki preverjeni in realni. Planince tudi opozarjamo, naj hodijo po urejenih poteh in naj ne zahajajo iz smeri, ampak naj se raje držijo markacij. Turo, še zlasti v sredogorju in visokogorju, naj prilagodijo svojim dejanskim sposobnostim. Težave lahko povzročijo tudi visoke temperature in možna neurja z udari strel. Turistične delavce pa prosimo, naj svoje goste opozorijo na zahtevnost slovenskih gora.

V primeru nesreče v gorah pokličite na telefonsko številko 112 ali 113.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince, gornike