Sorodne objave

 

V poostrenem nadzoru, ki je potekal od 18. do 24. julija 2022, smo policisti pri 351 voznikih avtobusov in 5.797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov. Evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa je del širše preventivne akcije, ki smo jo izvedli skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. 

04 IMG 5425

Nadzore tovornih vozil smo izvajali predvsem s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. Takšne kontrole so prejšnji teden potekale tudi v drugih evropskih državah. Pri voznikih smo bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Največ šoferjev nepripetih, prehitrih ter s pretežkimi vozili

Na avtocestah in hitrih cestah ter avtobusnih postajališčih po vsej državi smo kontrolirali 351 voznikov avtobusov, od tega 236 tujih, pri tem pa ugotovili 53 kršitev, ki so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu.

Ustavili in preverili smo tudi 5.797 voznikov tovornih vozil, od tega 3.829 tujih. Pri voznikih tovornih vozil smo ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora.

Za voznike je poleti obremenilna tudi vročina. Zato vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov: upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Voziti morate spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju.

Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še zlasti med daljšo vožnjo ter v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, lahko namreč pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih utrujenosti in zaspanosti (kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti): varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

PlakatAVP tovorna vozila utrujeni izrez

Če ste utrujeni, nikar za volan! Ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti. Na to opozarja tudi agencija za varnost prometa. Več o tem: Vročinski val obremenilen za voznike

Poleti je še pomembno, da prezračite in ohladite vozilo, preden se odpeljete, in preverite, ali je vetrobransko steklo čisto. Še pred vožnjo preverite razmere na cestah in se poskušajte izogniti zastojem. Ne vozite dehidrirani, pri sebi imejte vedno dovolj tekočine, ki vas lahko "reši" v primeru zastojev. Poskrbite tudi za primerno senčenje, da vas močno sonce ne zaslepi. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko zelo hitro pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci in starejši.

Upoštevajte pa tudi druga prometna pravila, še posebej v zvezi s hitrostjo, varnostno razdaljo in uporabo varnostnega pasu. Prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in predpisanim omejitvam. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša. Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Poklicni vozniki pri svojem delu zelo izpostavljeni

V okviru akcije je Javna agencija RS za varnost prometa v soboto, 23. julija 2022, za več kot 90 udeležencev iz vse Slovenije organizirala tudi brezplačne delavnice in predavanja na temo prometne varnosti voznikov gospodarskih vozil.

Udeleženci so se lahko poglobljeno seznanili z novimi tehničnimi rešitvami, ki zmanjšujejo tveganja zaradi mrtvih kotov velikih vozil, z najsodobnejšimi sistemi vzvratnih kamer, zavornimi potmi različnih tipov vozil, umikanjem nenadni oviri in vzvratni vožnji. Teoretični poudarek pa je bil namenjen varnemu pritrjevanju tovora in vplivu preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu.

Dogodek AVP delavnice za voznike tovornjakov skupinska FotoAVP

Udeležence sobotnega dogodka so nagovorili direktor agencije Jože Hribar, predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek, predsednik Sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije Milan Slokar in vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Po besedah mag. Kapuna so takšni dogodki za ozaveščanje udeležencev o pomenu pravilnega ravnanja v prometu zelo pomembni. "Deljenje praktičnih izkušenj je za voznike tovornih vozil in avtobusov pomembno, saj gre za velika vozila s specifikami. Poklicni vozniki so pri svojem delu zelo izpostavljeni, na kar opozarja tudi Roadpol, evropska mreža prometnih policij, zato smo v tem tednu izvedli evropsko koordinirano akcijo nadzora tovornih vozil in avtobusov. Navade voznikov želimo spremeniti na boljše, saj le tako lahko dosegamo večjo varnost za vse. Izkušnje, ki jih boste pridobili na dogodku, delite tudi s svojimi sodelavci, vsak dan pa jih s pridom uporabljajte pri svojem delu," je udeležencem svetoval mag. Kapun.

Več o dogodku v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: Skoraj 100 voznikov gospodarskih vozil na dogodku za večjo prometno varnost  

Povezane vsebine

V tem tednu smo poostrili nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov – napoved akcije

Prometna varnost nekoliko slabša. Poskrbimo, da bo poletje na slovenskih cestah varno!

Nasveti za varen prevoz tovora (brošura)

Utrujenost za volanom je lahko usodna (plakat)