Sorodne objave

 

Ta teden smo začeli nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo policisti izvajamo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. Evropsko usklajen poostren nadzor, ko bomo še več pozornosti kot običajno namenili preverjanju te kategorije voznikov, bo potekal od 18. do 24. julija 2022, in sicer tako na avtocestah kot hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi.

Vozniki gospodarskih vozil, varni v prometu – brezplačne preventivne delavnice, predavanje strokovnjakov in novinarska konferenca na Vranskem – vabilo

Agencija za varnost prometa bo v soboto, 23. julija 2022, na Vranskem izvedla dogodek z naslovom "Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu", ki se bo začel s pozdravnimi nagovori in predavanjem strokovnjakov ob 10. uri in nadaljeval z novinarsko konferenco ob 11. uri. Otvoritveni nagovor bo imela ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Na dogodku bo praktičen poudarek na problematiki mrtvih kotov velikih vozil, zavornih poti različnih tipov vozil, umikanja nenadni oviri in vzvratni vožnji. Teoretični poudarek pa bo na varnem pritrjevanju tovora in vplivu preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu. Praktično in teoretično izobraževanje je namenjeno dvigu varnosti za vse udeležence v prometu.

Več informacij o dogodku, možnost prijave: Vabilo voznikom tovornih vozil in avtobusov

tovorna vozila utrujeni

"Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost, še posebej v kombinaciji s poletno vročino, in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja s 40-tonskim vozilom, vse to lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami!" opozarjamo policisti.

Tovorni in avtobusni promet bomo nadzirali na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi

Po besedah mag. Ivana Kapuna, vodje Sektorja za prometno policijo v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, cestni tovorni promet v Sloveniji narašča, z večanjem njegovega obsega pa se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč.

"Policisti bomo v tem času izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Poleg tega bomo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

Pri voznikih bomo še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost," našteva mag. Kapun.

Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je tudi evropsko usklajen, tako da bodo nadzori v tem času potekali hkrati v več evropskih državah.

IMG 5411

Med tovrstnimi nadzori policisti preverjamo tudi spoštovanje predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov ter odkrivamo manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi).

Pozor, vožnja v vročem in sončnem vremenu je lahko še zahtevnejša!

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov - upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Varen prevoz tovora brosura AVP naslovnica

Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite. Več o tem v brošuri AVP Varen prevoz tovora

Več informacij o nacionalni preventivni akciji in statističnih podatkov o kršitvah voznikov tovornih vozil in avtobusov na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa

Povezane vsebine

Nasveti za varen prevoz tovora (brošura)

Utrujenost za volanom je lahko usodna (plakat)