Sorodne objave

 

Od 29. julija do 4. avgusta je potekala preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, med katero smo policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali vozniki.

FotoAVP kolo vikend1

Policisti obravnavali 771 kršitev, od tega 680 storili kolesarji

V tem času so policisti ugotovili 771 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Od tega so 680 kršitev, s katerimi je bila ogrožena varnost kolesarjev, storili kar kolesarji sami, 91 kršitev pa voznikih motornih vozil.

Z alkotestom so policisti preizkusili 572 kolesarjev in ugotovili, da jih je 28 vozilo pod vplivom alkohola.

Od vseh ugotovljenih kršitev so policisti v 491 primerih izrekli zgolj opozorilo.

Nasveti in opozorila kolesarjem

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Zato tudi kolesarje, tako kot voznike motornih vozil, pozivamo, naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje.

Vedno naj uporabljajo le površino, ki je namenjena kolesarjem. Kolesarske poti so namreč veliko bolj varne. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje.

Pozorni naj bodo na prometno signalizacijo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje naj večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen.

Poskrbijo naj, da bo njihovo kolo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem. Odsvetujemo pa vožnjo pod vplivom alkohola!

Nasveti in opozorila drugim voznikom

Ne le kolesarje, na povečano previdnost posebej opozarjamo tudi voznike motornih vozil, naj bodo previdni in naj predvidevajo ravnanja kolesarjev. Pri prehitevanju naj dosledno upoštevajo predpisano minimalno bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev, ki znaša 1,5 metra.

Povezane vsebine

Začenjamo preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev, potekala bo do 4. avgusta 2022

Varno na kolo – nasveti policije za varno udeležbo v prometu