Sorodne objave

 

Z današnjim dnem, 11. januarja 2023, sodelovanje slovenske policije in družbe Meta prinaša možnost uporabe hitrega odziva Amber Alert Slovenija za primere pogrešanih otrok. Hitri odziv Amber Alert Slovenija bomo aktivirali le v primeru najbolj resnih in ogrožajočih pogrešanj oziroma izginotij otroka.

V slovenski policiji se zavedamo stiske svojcev, ki jo lahko povzroči nenadno in nepričakovano izginotje njihovega bližnjega. Zato področju pogrešanih oseb posvečamo zelo veliko pozornost. Za izboljšanje našega dela in večjo uspešnost nenehno skrbimo za dodatna usposabljanja policistov in kriminalistov. Sodelujemo v evropskih in svetovnih policijskih organizacijah ter za medsebojno obveščanje uporabljamo najsodobnejše sisteme, kot sta schengenski informacijski sistem ter Interpolov sistem iskanja pogrešanih oseb Yellow notices.

Clipboard01

Video: Izjava Damjana Mikliča, vodje Oddelka za krvne in seksualne delikte v Upravi kriminalistične policije

Na vsako prijavo pogrešanja se odzovemo hitro, saj je naš osnovni cilj, da pogrešanega čim prej in varno vrnemo domov k njegovim svojcem. Še posebej smo pozorni na najbolj ranljive osebe, to so otroci in starejše osebe z demenco ali drugo starostno boleznijo. Problematika pogrešanih otrok je zapletena in večplastna ter vključuje tudi preventivo, podporo in kasnejšo oskrbo, če je to potrebno.

Meta video slikaVideo: Meta in uvedba hitrega odziva Amber Alert Slovenija za primere pogrešanih otrok

Slovenija je zelo varna država in zadnjo ugrabitev otroka smo imeli pred več kot desetimi leti ter jo v roku 24 ur tudi uspešno rešili in otroka vrnili staršem. Kljub temu v policiji iščemo nova orodja, ki bi nam lahko olajšala delo oziroma smo lahko z njimi bolj učinkoviti. Eno izmed takih orodij je tudi sistem opozarjanja oziroma hitrega odziva na izginotje otroka Amber Alert Slovenija. Z njim želimo obvestiti javnost o pogrešanju otroka in pozvati, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju. Gre za način prostovoljnega sodelovanja različnih deležnikov (ne samo policije) za čim hitrejši odziv na obvestilo o ugrabljenem otroku. Iz več raziskav izhaja, da so prve tri ure po izginotju zanj najbolj ogrožajoče.

Hitri odziv Amber Alert Slovenija se uvaja v sodelovanju z Meto, in sicer na njenih družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Amber Alert Slovenija se bo aktiviral le v primeru najbolj resnih in najbolj ogrožajočih pogrešanj oziroma izginotij otroka. Alert bo aktiven 24 ur in se ga lahko le izjemoma podaljša za 24 ur, potem pa ga je treba zbrisati. Tudi če otrok v tem času ne bo najden, ostane razpis iskanja pogrešanega otroka v veljavi, dokler otroka ne bomo našli.

vzorec kopija

Vzorčni primer

Objava vsebuje samo osnovne podatke, ki so potrebni za uspešno izsleditev otroka ali storilca kaznivega dejanja. Ti osnovni podatki lahko pripomorejo k izsleditvi žrtve, ugotavljanju njene lokacije oziroma izsleditvi storilca.

Vse sprejete klice, prijave ali informacije bomo v policiji sproti analizirali in vrednotili ter nato ponovno preverjali.

AMBER Alert SI logo 25102022

Povezane vsebine

Iskanje pogrešanih oseb

Seznam pogrešanih oseb

Anonimna pomoč pri iskanju pogrešanih in iskanih ljudi

Amber Alert