Sorodne objave

 

15. novembra se začenja obdobje, ko morajo biti motorna in priklopna vozila, ne glede na razmere na cesti, opremljena z zimsko opremo. Ob tej priložnosti smo predstavniki Policije skupaj s predstavniki Družbe za avtoceste v RS (DARS) in Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) predstavili svoje aktivnosti, namenjene zagotavljanju varnosti in nemotenemu poteku prometa na slovenskih cestah v tem času.

Videoizjava Vehovec izrez

Izjavo za medije so ob uradnem začetku izvajanja t. i. zimske cestne službe v Avtocestni vzdrževalni bazi Ljubljana danes podali Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Upravi uniformirane policije (na fotografiji), poleg njega pa še Andrej Rejec iz DRI, d. o. o. (v imenu DRSI), in mag. Damijan Jaklin iz DARS, d. d.

Videoposnetek izjave Roberta Vehovca

Policisti bomo v naslednjih dneh preverjali opremljenost vozil z zimsko opremo

Po besedah Roberta Vehovca vstopamo torej v obdobje, ko je zimska oprema na vozilih obvezna. Povedal je, da bo policija na tem področju v naslednjih dneh poostrila nadzor, ki bo usmerjen predvsem v to, da voznike vzpodbudimo, da svoja vozila ustrezno pripravijo na zimski čas. Glede skupnih aktivnosti v okviru t. i. zimske službe so se policijske uprave že povezale tudi z vzdrževalci in upravljavci cest na svojih območjih.

V nadaljevanju je Vehovec povzel še nekaj najpomembnejših pravil, ki jih morajo vozniki upoštevati pozimi in v zimskih razmerah. 

Kakšne morajo biti zimske pnevmatike?

Za motorna vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase se šteje, da so opremljena z zimsko opremo, če imajo na vseh kolesih nameščene zimske pnevmatike, torej pnevmatike, ki imajo na boku oznako M+S ali simbol snežinke, glavni kanali dezena pnevmatik pa so globoki najmanj 3 mm. Kot alternativa je možna uporaba tudi letnih pnevmatik z enako globino kanalov, če ima voznik v vozilu ustrezne verige.

Motorna vozila nad 3.500 kg morajo imeti zimske pnevmatike nameščene najmanj na pogonskih kolesih. Tudi v teh primerih vozniki lahko uporabljajo letne pnevmatike, če imajo hkrati v vozilu ustrezne verige, ki jih morajo v primerih, ko zaradi sneženja pnevmatike izgubijo stik s površino cestišča, tudi uporabiti. Vozniki vozil, ki presegajo 3.500 kg, morajo imeti v vozilu še lopato.

Koliko znaša globa, ki je predvidena za kršitelje?

V primeru, da vozilo ni opremljeno s predpisano zimsko opremo, zakon predpisuje globo v višini 40 evrov. Če pride do situacije, ko je zaradi vozila, ki ni ustrezno opremljeno z zimsko opremo, promet oviran ali onemogočen, pa se voznik kaznuje z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami.

Poskrbite za dobro preglednost in vidljivost 

Zimske razmere so specifične in vozniki morajo poskrbeti za ustrezno preglednost. V ta namen morajo imeti na vozilu ustrezno očiščena stekla in ogledala. Še pred vožnjo naj preverijo, ali jim brisalci zagotavljajo ustrezno čiščenje in ali imajo v posodi dovolj (ustrezne) tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, ki v mrazu ne bo zmrznila. Dobro je preveriti še stanje akumulatorja, delovanje zavor, sistem za dovod zraka v vozilo. Vozniki morajo poskrbeti tudi, da na vozilih ni snega ali ledu, ki bi se med vožnjo lahko raztresal na cesto. Enak poziv velja za voznike tovornih vozil, ki so prav tako dolžni očistiti svoja vozila. V vozilu so pozimi dobrodošli še strgalo za led, rokavice, topla oblačila, odveč ne bo niti kakšna odeja.

Zimskim razmeram na cesti je treba prilagoditi tudi način vožnje

Pozimi in v zimskih razmerah je treba prilagoditi tudi način vožnje – predvsem je treba prilagoditi hitrost in povečati varnostno razdaljo. Priporočljivo je bolj rahlo zaviranje in pospeševanje, saj je treba računati, da so posamezni deli cest lahko poledeneli in da se čas potovanja lahko podaljša. V primeru obilnejših padavin se lahko vozne razmere zelo poslabšajo. Takrat velja razmisliti, ali moramo nujno na pot ali pa jo lahko odložimo. Če pa se že odpravljamo na pot, mora biti vozilo opremljeno z zimsko opremo.

Dodatne omejitve za tovorna vozila

Na avtocestah in hitrih cestah velja, da morajo vozniki tovornih vozil spoštovati prometno signalizacijo, s katero upravljavec avtocest lahko omeji promet določenih skupin vozil, če bo na cesti prišlo do zimskih razmer. Policija bo na tem področju sodelovala predvsem tako, da bo pomagala z urejanjem prometa in nadzirala, ali vozniki takšne omejitve spoštujejo.

V primeru zimskih razmer na ostalih cestah (torej razen na avtocestah in hitrih cestah) velja prepoved vožnje za tovorna vozila s priklopnimi vozili, vozila, ki prevažajo nevarno blago, in vozila za izredne prevoze. Vozniki omenjenih vozil se morajo v primeru zimskih razmer torej samoizločiti.

Povezane vsebine

Pred nami je 15. november. Vozniki, ste že zamenjali gume?

Določbe o zimski opremi

Nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah