Sorodne objave

 

S 15. novembrom morajo imeti naši jekleni konjički zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Ta je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah.

winter tires 2861853 1920 Hannes Edinger zamenjava pnevmatik

Priprava na zimo seveda ne pomeni le menjave pnevmatik, na vožnjo v zimskih razmerah se morajo pripraviti tudi vozniki. 

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

 AMZS Pripravljeni27

Pri nižjih temperaturah letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Zavorna pot z letnimi pnevmatikami je precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Zato so nujne zimske pnevmatike. Veliko vlogo imata namreč globina profila - ta mora biti globok najmanj 3 mm - in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno. Foto: AMZS

Pravočasno torej preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo (poleg pnevmatik preverite tudi zavore, svetlobne naprave in drugo opremo).

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Takrat policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjamo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

zamrznjeno vetrobransko 1836574 1920 pexels

Opozarjamo tudi na vidljivost. Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna, in zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Varno vožnjo vam želimo!

Povezane vsebine

Čas je za menjavo pnevmatik (sporočilo Javne agencije RS za varnost prometa)

Določbe o zimski opremi

Nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah