Sorodne objave

 

Pred nami je mesec, ki ga že tradicionalno zaznamujejo številna praznovanja in zabave. Vendar pa ob prijetnem druženju s svojci in prijatelji ne pozabite, da alkohol ne sodi za volan. Na to smo opozorili tudi danes, na okrogli mizi Zavoda Vozim.

Če vozite, ne pijte, v nasprotnem primeru si priskrbite prevoz. V želji, da bi t. i. veseli december tudi ostal vesel, bomo policisti ves mesec poostreno skrbeli za vašo varnost in preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah. 

Foto02

Na okrogli mizi, ki jo je danes, 30. novembra 2022, ob začetku nove sezone že uveljavljene akcije Heroji furajo v pižamah  v Ljubljani organiziral Zavod Vozim, da bi tako osvetlil problematiko vožnje pod vplivom alkohola, je sodeloval tudi predstavnik Policije.

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je opozoril, da je vožnja pod vplivom alkohola žal še vedno eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče: "Podatki so zaskrbljujoči. Vsako deseto prometno nesrečo povzroči pijan voznik in vsako tretjo s smrtnim izidom. Policisti bomo zato v decembru intenzivno izvajali nadzor prometa in preverjali psihofizično stanje voznikov." Ob tem je pozval k odgovorni udeležbi v prometu: "Vozniki, bodite odgovorni, vozite trezni!"

alkotest IMG 6904

Ves mesec bomo preverjali psihofizično stanje voznikov

Aktivnostim za zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola se bo - tako kot vsako leto - priključila tudi policija. Da bi bile slovenske ceste varnejše za vse prometne udeležence, bomo policisti do 31. decembra 2022 po vsej državi preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bomo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Policisti bomo poostreno nadzirali tudi spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo kasneje kontrolirani v poostrenem nadzoru ali kot udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, pred tem uživali alkoholne pijače. Poleg tega bomo kontrolirali tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom, predvsem v različnih lokalih.

V sodelovanju z drugimi organizacijami si bomo na ta način prizadevali za še dodatno ozaveščanje o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, za zmanjšanje števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.

GettyImages 911840302 ZzzVuk NE alkoholu

Policisti si želimo, da bi se novoletnim voščilom in dobrim željam v tem času vsepovsod pridružila tudi opozorila v povezavi z uživanjem alkohola in udeležbo v prometu.

Alkohol vozniku odvzame razsodnost in motorične sposobnosti

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Policisti zato znova pozivamo: spoštujte cestnoprometne predpise in se za volan nikar ne podajajte pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Poskrbimo, da se bomo vsi prometni udelženci s prijetnih decembrskih druženj varno vrnili domov k svojim najbližjim.

Povezane vsebine

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Zavod Vozim

Heroji furajo v pižamah