Sorodne objave

 

Slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na smučiščih, sta se 3. januarja 2023 ponovno pridružila tudi hrvaška policista. Do 16. januarja bosta s slovenskimi policisti opravljala naloge na smučiščih na Rogli, na Kopah in v Kranjski Gori. Začetek januarja je namreč obdobje šolskih počitnic na Hrvaškem, ki jih precej hrvaških turistov izkoristi za rekreacijo na slovenskih smučiščih.

IMG 8d7f904395ad8833fcb4ec57276e9b6a V

Hrvaška policista Dražen Široki in Darko Lukinić bosta slovenskim kolegom pomagala pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, jim svetovala v primeru morebitnih nevšečnosti ter jim pomagala pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji. Tovrstno sodelovanje med obema policijama poteka že vse od leta 2013, izjema je bilo "kovidno" leto 2021.

IMG 4e8c7f5ffa54310a7f190549b3a052b0 V

Sodelovanje slovenskih in hrvaških policistov na smučiščih med zimsko turistično sezono sta v današnji izjavi za javnost na smučišču Kope podrobneje predstavila Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije in Vlatka Vulić Petković, predstavnica ravnateljstva hrvaške policije.

Policisti vsako sezono obravnavamo okoli sto nesreč na smučiščih, največ udeleženih je otrok

Policisti vsako leto obravnavamo kar nekaj nesreč, precej je takšnih s hudimi telesnimi poškodbami, ki jih je policija dolžna obravnavati, tj., opraviti ogled, ugotoviti vzroke za nesrečo in tudi odkriti morebitno odgovornost.

Po besedah Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi je slovenska policija zadnjih petih letih na smučiščih obravnavala v povprečju okoli sto nesreč na leto, dobra polovica se jih je končala s hudimi telesnimi poškodbami. "Okoli 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, največ udeleženih v nesrečah pa je otrok, starih med 7 in 14 let. V povprečju je na sezono v nesrečah (tudi v tistih, z lažjimi poškodbami, ki jih obravnavajo nadzorniki smučišč) udeleženih več kot za dva avtobusa otrok," je navedel Sladič.

Najpogostejši vzroki za nesreče na smučiščih

Pri vzrokih nesreč policisti pri udeležencih največkrat ugotavljamo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojeno hitrost in neprimerno izbiro smeri smučanja, pa tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče. Policisti pri smučarjih, še posebej pa pri udeležencih nesreč, preverjamo tudi prisotnost oziroma vpliv alkohola, a se ta le redko potrdi.

IMG f442f65913701953de1afed29ef2224f V

Tudi letos bomo sodelovali pri projektu Šolar na smuči

Otroci so naša najpomembnejša ciljna skupina uporabnikov smučišč, zaradi česar bo slovenska policija letos že osmič sodelovala tudi pri preventivnem projektu Šolar na smuči. Partnerji v projektu so še Zavod za šport Planica in Smučarska zveza Slovenije ter smučarske šole. Prav tako bomo policisti okrepili svojo prisotnost na smučiščih med zimskimi počitnicami, ki bodo letos nekoliko prej.

Uporabljajte čelado, spoštujte FIS pravila in smučajte tako, da bo varno za vse

Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, obiskovalce smučišč ob tej priložnosti ponovno pozivamo k spoštovanju mednarodnih FIS pravil.

Na smučiščih naj upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov, policistov ter upravljavcev, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučišče naj uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe in drugih‎ niti naprav ali označb na smučišču.

Uporaba smučarske čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočamo tudi odraslim smučarjem.

IMG 25c0110c8a4e2c0e8a90aa023cc378c1 V

Odlično sodelovanje s hrvaškimi kolegi

Predstavnica hrvaške policije, Vlatka Vulić Petković, je danes med drugim poudarila pomen dolgoletnega medsebojnega sodelovanja slovenskih in hrvaških policistov, tako med zimsko kot poletno turistično sezono. To sodelovanje je obojestransko odlično, predvsem v smislu preventive in učinkovitejšega sporazumevanja, saj slovenski policisti poleti pomagajo hrvaškim kolegom pri delu v njihovih obmorskih letoviščih, pozimi pa hrvaški policisti priskočijo na pomoč slovenskim pri zagotavljanju varnosti na smučiščih, ko pomagajo pri premoščanju jezikovnih vrzeli in pri različnih varnostnih dogodkih.

Povezane vsebine

Varnost na snegu

Pooblastila policistov na smučišču