Sorodne objave

 

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je danes, 30. maja 2023, skupaj s policisti Postaje prometne policije Ljubljana udeležila usposabljanja na poligonu in relacijske vožnje.

20230530 124522

Na prometnem poligonu Jarše pri Domžalah sta predsednico države poleg policistov pričakala v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić in direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič. Policisti so predsednici na kratko predstavili način in izvedbo usposabljanja ter podali osnovne napotke, nato pa so policisti in predsednica pod vodstvom policijskih inštruktorjev skupaj izvedli vaje na poligonu.

Po zaključku so se podali še na relacijsko vožnjo do Policijske postaje Bled, kjer je predsednica države v spremstvu notranjega ministra Boštjana Poklukarja in v. d. generalnega direktorja policije ter namestnika direktorice PU Kranj Uroša Čadeža, ki so se pred tem seznanili s pripravami na prihajajočo turistično sezono na Gorenjskem, pozdravila blejske policiste.

Pirc Musarjeva je nato s policisti nadaljevala relacijsko vožnjo, vse do Cerkelj na Gorenjskem. Razšli so se polni novih spoznanj glede varne vožnje z motornimi kolesi. Predsednica se je motoristom ob razhodu zahvalila za njihov doprinos k varnosti na naših cestah in pohvalila izvedbo preizkusa ter njihovo odlično vožnjo.

Kot je dejala Pirc Musarjeva, bi moral vsak motorist, preden gre na cesto, pred vsako sezono, opraviti tak trening varne vožnje. "Mene so danes inštruktorji kar namučili, konkretno, a potrebno, ampak iskrena hvala," je nekoliko v šali dejala Pirc Musarjeva. "Vse več motoristov je na cestah, sama sem motoristka že 40 let, vendar si ne delam utvar, da znam in vem vse, zato sem se z veseljem udeležila tega treninga varne vožnje in relacijske vožnje. Ne smemo pa pozabiti, da morajo biti na cesti pozorni tudi vozniki osebnih in tovornih vozil. Ni dovolj, da smo previdni samo motoristi. Vsi udeleženci morajo paziti na to, kar se na cesti dogaja. Velikokrat kot motoristka vidim, da vozniki ne gledajo v vzvratna ogledala, da nas prepozno opazijo. Zato poziv vsem voznikom: motoristov je veliko na cestah, bodite pozorni nanje," je dejala predsednica države. "Kot motoristka imam en moto - na motor nikoli ne sedi utrujen. To je tisto, kar na srce polagam čisto vsakemu motoristu in motoristki," je še dejala Pirc Musarjeva in vsem motoristkam in motoristom zaželela varno motoristično sezono.

20230530 123427

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar tudi kot udeleženka v prometu promovira varno in pravilno vožnjo z motorjem. "Vemo, da so motoristi ranljiva skupina v prometu, da je vsako leto veliko prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, zato je kondicijska vožnja pred sezono še posebej pomembna." Varnost v prometu je izjemnega pomena, je v izjavi za javnost dejal minister: "Želimo si, da v prometu ne ravnamo impulzivno, da ne ravnamo nervozno, ampak strpno, preudarno in v skladu s prometnimi pravili."

IMG 4fd090bd5de977e7897347c91bd294b6 V

Kot je dejal mag. Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, se je vreme v zadnjih tednih zelo izboljšalo in že ta vikend so policisti obravnavali veliko prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, tako kot povzročitelji kot tudi kot žrtve prometnih nesreč. Letos so na naših cestah umrli že trije. "Ni dovolj, da imamo dobro zaščitno opremo in tehnično brezhibno motorno kolo. Pomembno je, da tudi preizkusimo sami sebe, da preverimo, ali smo sposobni obvladovati motorno kolo. Danes je predsednica države lepo pokazala, kako se to naredi, in tudi vsi naši policisti motoristi gredo skozi ta usposabljanja," je dejal Kapun in opozoril motoriste, naj bodo na cestah previdni in strpni, naj opazujejo okolico in tako predvidevajo ravnanja drugih udeležencev, ker tako lahko marsikatero nevšečnost na cesti tudi preprečijo. Seveda pa je pomembno tudi, da spoštujejo cestno prometne predpise. Druge udeležence pa je pozval, naj bodo pozorni na motoriste, ki jih morda v tem trenutku še niti niso navajeni. Motoristi imajo ozko silhueto in jih je težje opaziti v prometu, zato je dodatna previdnost nujna.