Sorodne objave

 

Hura, prihaja konec šole! Mladi boste za nekaj časa odvrgli šolske torbe in skrbi, povezane z učenjem, vaše misli pa bodo daleč od šolskih klopi. Da pa bo vaše preživljanje prostega časa in počitniških dni čimbolj sproščeno, zabavno in prijetno, vas želimo opozoriti na številne nevarnosti, ki vas lahko ob tem doletijo. Nekaj nasvetov pa namenjamo tudi staršem in ostalim odraslim.

slika mladostnikov pri skoku v vodo

Mladim želimo, da preživijo nepozabne počitniške dni in da se zdravi, z lepimi spomini in polni novih moči vrnejo nazaj v šolske klopi.

Ena sama nepremišljena odločitev vam lahko spremeni celo življenje – preventivni nasveti za otroke in mladostnike

Mladostniki boste veliko prostega časa preživeli ob vodi, na igriščih in na prireditvah, kjer boste zagotovo našli številne možnosti za zabavo. A zavedati se je treba, da mora imeti tudi zabava svoje meje. Nepremišljeno skakanje v vodo, kopanje na neurejenih kopališčih, ki niso ustrezno varovana, je lahko zelo nevarno. Samo delček sekunde je potreben, da se nam ob nepremišljeni odločitvi spremeni celo življenje.

Zelo pomembno je paziti na prometno varnost, saj ste otroci in mladostniki najranljivejši udeleženci v cestnem prometu. Tudi pri igri v kolektivnih športih je treba ohraniti zmernost in in upoštevati pravila "fair playa". Morebitne konflikte, ki nastanejo zaradi nesoglasij med igro, rešujte na spoštljiv način, brez uporabe nasilja in žaljivk. 

Video zascita na spletu izrez

Oglejte si video

Ne le zaščita na soncu, pomembna je tudi zaščita na spletu

Otroke in mladostnike spodbujamo k varni in odgovorni rabi spleta in pametnih naprav. Opekline zaradi sonca se bodo pozdravile, posledice ene objavljene intimne fotografije s peščene obale pa bodo ostale za vedno.

Zato se raje izogibajte pogovorov z neznanci, ki ste jih spoznali preko spleta, in nikoli ne pristanite na srečanje z njimi. Prav tako na spletu ne delite svojih osebnih podatkov in ne razkrivajte lokacije, kjer živite. Ne delite in ne objavljajte nasilnih in sovražnih vsebin. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je namreč prav tako nasilje.

Starši, pogovorite se s svojimi otroki o varnem preživljanju počitnic!

Starši, opozorite svoje otroke na nevarnost prekomernega uživanja alkohola ali zlorabe drog. Povejte jim, da je pomembno spoštovati drug drugega in da nasilje ni pravi način za reševanje konfliktov. Ob tem upoštevajte, da so otroci za eno leto starejši kot lani in da so se njihove navade, potrebe in skušnjave spremenile.

Starši in drugi odrasli, bodite zgled svojim otrokom, saj ste jim prav vi prvi in pomembni vzorniki. Policija si ves čas prizadeva, da se državljani počutijo varno, vendar je lahko to prizadevanje uspešno le ob vašem sodelovanju, ki naj se kaže v skrbi drug za drugega in v medsebojnem spoštovanju.

Povezane vsebine

Varnost na dopustu

Otroci & najstniki, poskrbite za varnost na spletu!