Sorodne objave

 

Obilno deževje, ki je to noč zajelo Slovenijo in še traja ter v večjem delu države pušča za sabo razdejanje, cel čas spremlja tudi policija. Naše aktivnosti so v prvi vrsti usmerjene v reševanje življenj ljudi.

Policisti so življenja reševali in še rešujejo predvsem na območju Kamnika, Medvod in Komende, pa tudi na širšem celjskem območju. Med drugimi so iz stavbe rešili dva otroka, na območju naselja Moste v občini Žirovnica pa so pomagali pri evakuaciji 18 oseb. Na najbolj izpostavljenih območjih pomoč nudijo trije policijski helikopterji. Trenutno iz Mengša, Celja, Nazarij in Raduhe rešujejo mamice z otroki in nosečnice ter jih predajajo nujni medicinski pomoči.

 foto resevanje

Foto: Tina Jereb (Dnevnik)

Policisti spremljajo številne nevšečnosti tudi na severnem Primorskem (predvsem na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem) ter na širšem celjskem območju. Policisti so na izpostavljenih točkah, kjer skrbijo za zapore cest, red, pomagajo pri obvozih, pomagajo tudi pri npr. reševanju živine. Vseskozi preverjajo stanje na terenu, tudi iz zraka, in sodelujejo z drugimi službami za reševanje.

Po do zdaj zbranih podatkih smo obravnavali dva dogodka, v katerih so umrle skupaj tri osebe. En dogodek je bil na območju Kamnika, kjer je umrla ena oseba, drugi pa na območju Bleda, kjer sta umrli dve osebi. 

Podrobneje

O najdeni mrtvi osebi na območju Kamnika je bila policija obveščena danes zjutraj. Kolikor je znano v tem trenutku, je bila starejša oseba najdena pred hišo bivanja. Vzrok smrti še ni znan, prav tako še ni potrjeno, da gre za posledico poplav. Ker je območje pod vodo, policisti in službe za reševanje še niso na kraju, da bi preverili vse okoliščine.

Da sta dve osebi pogrešani na območju Bleda, je bila policija obveščena včeraj zvečer. Po podatkih, s katerimi razpolagamo, sta osebi včeraj v jutranjih urah odšli z Rudnega polja proti območju Viševnika in naprej proti Velikemu Draškemu vrhu. Danes v jutranjih urah sta bili pogrešani osebi najdeni pod potjo, na območju med Malim in Velikim Draškim vrhom. Osebi – gre za 52- in 19-letna moška, oba državljana Nizozemske – sta zaradi dobljenih hudih telesnih poškodb na kraju umrli. V iskalni akciji, ki je potekala v zelo zahtevnih vremenskih razmerah (močan dež, nevihte, neprestani pojavi strel), so sodelovali policisti in gorski reševalci GRS Bohinj in GRS Radovljica. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vzroku in okoliščinah smrti oseb.

IMG 20230804 WA0001

Poplavljen je velik del Slovenije, številne ceste so zaprte, veliko poti je neprevoznih, promet pa je preusmerjen.

Vse opozarjamo, da so zaradi aktualnih vremenskih razmer in njihovih posledic posebej previdni. Na mostovih ali v bližini poplavljenih območij se ne zadržujte. Na pot se odpravite samo, če je to res nujno. Spremljajte razmere v prometu ter obvestila glede zapor cest. Upoštevate prometno signalizacijo, navodila policistov in drugih služb za reševanje. Ne zadržujte se na krajih, kjer potekajo dela interventnih služb, saj bi s tem onemogočili njihovo delo.

Stanje prometa

Še je zaprta Štajerska avtocesta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Vranskega do Žalca proti Celju.

Zastoj je na primorski avtocesti od Divače proti Ljubljani na posameznih odsekih (zamuda najmanj ena ura).

Na gorenjski avtocesti med Kranjem in Ljubljano je zastoj v obe smeri (zamuda približno ena ura).

Pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona vozil dolga 5 kilometrov.

Zaradi poplav so številne ceste na severnem Primorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo, poplavljajo nova območja. Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

Občanke in občane prosimo, naj bodo v največji možni meri previdni in odgovorni.

Policisti smo v pripravljenosti po celotni državi. Razmere bomo spremljali še naprej, tudi preko noči in tudi na drugih območjih. Na terenu so in bodo vse razpoložljive patrulje.

Povezane vsebine

Ob naraščajočih poplavah se umaknite na varno. Na pot le, če je zares nujno! 

Reševanje na morju zaradi nenadnega poslabšanja vremena - opozorilo

Tudi poleti je lahko v gorah nevarno, zato stopajte previdno, na ture pa se odpravite dobro pripravljeni!