Sorodne objave

 

Prvi šolski dan smo predstavniki Policije, Ministrstva za infrastrukturo, Agencije za varnost prometa in Zavoda RS za šolstvo danes obeležili na Osnovni šoli Blaža Arniča Luče ter Podružnični OŠ Solčava. Pot v šolo je letos na področjih, ki so jih močno prizadele poplave in so še v fazi aktivne sanacije, povsem drugačna, saj poteka tudi mimo plazišč in skozi delovišča. Zagotavljanje prometne varnosti otrok je na teh območjih zato še toliko pomembnejše.

IMG 20230901 110630

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Predstavnik Policije, Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je ob današnjem obisku takole nagovoril šolarje: "Prvi šolski dan je pomemben dogodek za otroke in tudi za starše. Za prvošolčke, ki prvič sedajo v šolske klopi, je današnji dan tudi začetek novega obdobja. Šola prinaša veliko novosti. Poleg novega znanja in novih prijateljstev tudi prva bolj samostojna srečevanja s prometnimi pravili. Želimo si, da bi bila vaša pot v šolo in domov varna. Za to bomo poleg vaših staršev in učiteljev skrbeli tudi policisti. Že pred začetkom šolskega leta smo obiskali šole in se skupaj z učitelji pripravili na začetek šolskega leta. Pregledali smo poti, po katerih boste prihajali v šolo, in poskušali odpraviti morebitne nevarnosti. V prvih šolskih dneh pa nas boste še pogosteje videvali v bližini šol in šolskih poti, kjer bomo opozarjali voznike na prisotnost otrok in spoštovanje prometnih pravil."

V nadaljevanju je nagovoril učitelje in starše: "Največjo odgovornost za prometno varnost otrok nosimo odrasli. S svojim ravnanjem moramo biti zgled. Starši ne smete pozabiti, da se otroci učijo od vas, vedno in povsod. Ne samo na prvi šolski dan. S pravim zgledom jih bomo naučili, da bodo počasi prevzemali vse večjo odgovornost in bodo čedalje bolj samostojni, predvsem pa varni v prometu skozi vse leto. To vam – poleg lepega začetka šolskega leta – želimo tudi policisti."

"V bližini šol bomo policisti preverjali, ali starši prevažajo otroke varno, ali uporabljajo varnostne pasove in otroške sedeže, kje in kako ustavijo vozilo, ali se otroci, ki prihajajo v šolo bodisi peš, bodisi s kolesi, ravnajo po prometnih pravilih itd. Pozorni pa bodo tudi na to, ali prvošolci in drugošolci nosijo rumene rutice, zaradi katerih jih vozniki lažje vidijo," je še povedal Leskovar.

IMG 20230901 094841

Začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani, mlajši pa kot začetniki ne poznajo vseh pasti prometa, so najbolj zahtevni. Zato vse voznike pozivamo, naj z odgovorno in strpno udeležbo v prometu otrokom omogočajo varnost na vsaki poti in vse leto, ne le na prvi šolski dan!

IMG 20230901 091614

Dragica Sternad Pražnikar, vodja Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Agencije za varnost prometa

Kot poudarjajo na Agenciji za varnost prometa, nosi slogan letošnje kampanje za prometno varnost otrok plemenito sporočilo "Srce prometne varnosti smo vsi". Simbolizira povezovanje skupnosti (učencev, učiteljev, staršev in skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu) skozi simbol srca, ki predstavlja skrb in varnost. Nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, ki jo skupaj s številnimi partnerji koordinira Agencija za varnost prometa, se je sicer začela 28. avgusta in obsega številne aktivnosti za večjo prometno varnost otrok, ki bodo potekale vse do 15. septembra, pa tudi v evropskem tednu mobilnosti.

IMG 20230901 082917

V ponedeljek, 4. septembra, bomo obeležili tudi "drugi" šolski dan

Agencija za varnost prometa in Policija bosta skupaj z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Inštitutom za politike prostora in vodstvom šole v Ljubljani obeležili tudi "drugi" šolski dan. V ponedeljek, 4. septembra 2023, bodo naša ključna sporočila usmerjena v varen in aktiven prihod v šolo, torej peš, s kolesom ali navadnim skirojem. Predstavljena bo tudi nova vsebina kampanje z naslovom Za manj kot dva je avto doma.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Z akcijo, ki se začne v ponedeljek, bomo policisti skupaj z Agencijo za varnost prometa voznike znova aktivno ozaveščali o vračanju otrok v promet in na šolske poti, predvsem pa želimo vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji za nastanek prometne nesreče.

Otrokom moramo omogočati varno mobilnost, za kar pa je potrebna skrbnost, odgovornost in zgled vseh udeležencev v prometu. Ob tem skupaj z Agencijo za varnost prometa in ostalimi partnerji pozivamo: "Vozniki, prilagodite hitrost vožnje, še posebej v naseljih, v okolici šol, vrtcev in igrišč, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ki odvrača vašo pozornost od dogajanja na cesti in ob njej, za volan sedite trezni! Vzdržujte primerno varnostno razdaljo in predvidevajte prometne situacije, kadar ste v bližini šol, vrtcev in v naseljih."

Več informacij o dogodku in nacionalni preventivni kampanji ob začetku novega šolskega leta je objavljenih v sporočilu za javnost Javne agencije RS za varnost prometa: Srce prometne varnosti smo vsi

Povezane vsebine

Skupaj poskrbimo za varnost otrok na šolskih poteh

Poskrbite za varnost otrok na šolski poti – nasveti za starše in voznike

Otroci, poznate pravila za varno pot v šolo in domov?