Sorodne objave

 

V nacionalni preventivni akciji Varno v šolo, ki je pod letošnjim geslom "Srce prometne varnosti smo vsi" potekala od 28. avgusta do 8. septembra 2023, smo policisti poleg preventivnih aktivnosti v okolici šol izvajali tudi poostrene nadzore prometa. Pri tem smo odkrili 1.285 kršitev cestnoprometnih predpisov.

AVP solska pot 1 1200x800

Med dvotedensko akcijo ob začetku šolskega leta smo odkrili 1.285 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Odredili smo 665 alkotestov voznikom, ki so prevažali otroke, od tega sta bila dva pozitivna. Prav tako smo kontrolirali 588 vozil za prevoz skupine otrok. Pri kontroli vseh vozil, kjer so se prevažali otroci, smo policisti ugotovili 73 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov in 168 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov. V bližini šol smo ugotovili 467 prekoračitev hitrosti.

Z akcijo smo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) voznike aktivno ozaveščali o vračanju otrok v promet in na šolske poti, predvsem pa smo želeli vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji za nastanek prometnih nesreč. V prvih šolskih dneh policisti obiskali tudi nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanjali z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. V okolici šol pa smo izvajali poostrene nadzore prometa.

Ob tej priložnosti ponovno pozivamo voznike, naj prilagodijo hitrost vožnje, še posebej v naseljih, v okolici šol, vrtcev in igrišč. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, ki odvrača njihovo pozornost od dogajanja na cesti in ob njej, za volan pa naj vselej sedejo trezni! Vzdržujejo naj primerno varnostno razdaljo in poskušajo vnaprej predvideti možne prometne situacije, kadar so v bližini šol, vrtcev in v naseljih.

Povezane vsebine

Skupaj poskrbimo za varnost otrok na šolskih poteh

Poskrbite za varnost otrok na šolski poti – nasveti za starše in voznike

Otroci, poznate pravila za varno pot v šolo in domov?