Sorodne objave

Schengenski kalkulator 26. oktober 2022
 

Po odpravi nadzora na kopenskih in morskih mejah s članicami schengenskega prostora 21. decembra 2007, ko je Slovenija skupaj z osmimi državami članicami Evropske unije na podlagi odločitve notranjih ministrov EU vstopila v skupni prostor prostega prehajanja notranjih meja, bomo 30. marca 2008 odpravili še mejno kontrolo na notranjih letih. S tem bo storjen še zadnji korak k popolni odpravi kontrol na notranjih mejah.

Ob tej priložnosti bomo v ponedeljek, 31. 3. 2008, za zainteresirane predstavnike medijev organizirali voden ogled letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Odhod skupine bo ob 13.30 z info deska v pritličju glavne letališke stavbe.

Zatem,ob 14.45, bo v konferenčni dvorani upravne stavbe Aerodroma Ljubljana novinarska konferenca, na kateri vam bodo predstavniki Policije, Ministrstva za notranje zadeve in Aerodroma Ljubljana povedali več o aktivnostih za ukinitev mejne kontrole še na zračnih notranjih mejah in o tem, kaj bo to v praksi pomenilo za potnike v letalskem prometu.

Državna slovesnost ob odpravi mejne kontrole na notranjih letih v državah članicah iz schengenskega območja bo na letališču ob 16.30. Slavnostni govorniki bodo Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta, Rui Pereira, minister za notranje zadeve Portugalske Republike, dr. Janez Potočnik, evropski komisar za znanost in raziskave, uvodni govor pa bo imel Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana.

Na slovesnost bodo vabljeni tudi predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Generalnega sekretariata Sveta. Odprava nadzora na notranjih letih je namreč pomemben dogodek za vse države članice iz schengenskega prostora, saj se s tem zaključuje njihov dokončni vstop v "schengen". Učinkovito izvajanje ukrepov na zunanji meji in v notranjosti je v varnostnem interesu EU, saj se s tem preprečujejo ilegalne migracije in druge oblike čezmejne kriminalitete.

Ob 16. uri, ob prihodu gostov slovesnosti, sta za novinarje predvidena tudi fototermin in door-step izjava.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

Opozorilo: za udeležbo na dogodku potrebujete novinarsko akreditacijo.


Več informacij o vključevanju Slovenije v schengensko območje: Slovenija, schengenska novinka