Sorodne objave

 

En teden je, kar se je končal pouk in so se za nekatere že, za druge pa se še bodo, začele počitnice in dopusti. Začela se je tudi poletna turistične sezone. Ob lepem vremenu lahko v naslednjih dveh mesecih, zlasti ob koncih tednov, pričakujemo gost promet proti turističnim krajem in zastoje na cestah.

Policija se je na prihajajočo turistično sezono dobro pripravila in bo svoje aktivnosti prilagodila izsledkom analize varnosti cestnega prometa. Policisti bodo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi gostote prometa ali prometnih nesreč). V skladu s svojimi pristojnostmi bodo pomagali udeležencem cestnega prometa. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč.

policisti kolesarji

Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oz. prehitevalnih pasovih, kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje.

Pogosto bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v poletnih mesecih skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot v decembru.

Udeležencem cestnega prometa predlagamo, da spremljate prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Spoštujte prometne predpise, še posebej ob zastojih, in bodite strpni. S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj.

Še enkrat opozarjamo na tragično bilanco prometnih nesreč z udeležbo motoristov. Ti naj bodo še posebej previdni in naj spoštujejo zlasti hitrostne omejitve.

motorista

Vsem udeležence v cestnem prometu zato svetujemo in jih opozarjamo:

  • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
  • Nujna je uporaba zaščitnih čelad, predvsem to velja za voznike motornih koles in koles z motorjev (nasveti za večjo varnost motoristov)
  • Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov, skladno z Zakonom o varnosti cestnega prometa.
  • Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Na pot se odpravite trezni in spočiti!
  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni.


V zavesti, da se tragičnih posledic, ki so posledica hudih prometnih nesreč, nikoli več ne da popraviti, vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno - zaradi lastne varnosti in varnosti drugih!

policista morje

Priloge:

radar


Naj opozorimo tudi na to, da je prepovedana vožnja v naravnem okolju (še zlasti v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi: naravni rezervati, krajinski parki ipd.).

Nenazadnje, če boste s sabo na dopust oz. počitnice vzeli hišne ljubljenčke, ne pozabite nanje in poskrbite za ustrezen prevoz, dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.

 

Poskrbite za svojo lastno varnost in varnost drugih.
Naj dopust oz. počitnice ostanejo v lepem spominu.

 

Skupaj za varnost, vaša policija!