Sorodne objave

 

Evropska zveza prometnih policij (Tispol) je pred božično-novoletnimi prazniki organizirala mednarodno usklajeno policijsko akcijo. V enem samem tednu vseevropskega poostrenega nadzora, ki je med 8. in 14. decembrom potekal hkrati v 24 evropskih državah, so policisti preverili psihofizično stanje kar 1.009.926 voznikov. Pri tem so ugotovili, da jih je kar 14.185 vozilo pod vplivom alkohola in 939 pod vplivom mamil ali psihoaktivnih zdravil.

Opisani decembrski akciji so se, kot smo takrat tudi poročali, pridružili tudi slovenski policisti, ki so v tistem tednu na slovenskih cestah preverili psihofizično stanje 4.373 voznikov (med njimi jih je 170 vozilo pod vplivom alkohola) in tako prispevali k skupnemu številu vseh v Evropi preverjenih voznikov.

Letos rekordno število več kot milijon preverjenih voznikov (za primerjavo: v podobni akciji decembra 2007 je bilo kontroliranih 872.110 voznikov, pri čemer jih je 13.461 vozilo pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil) je po besedah predsednika Tispola Wolgfganga Blindenbacherja izvrsten dosežek, ki odraža skupno prizadevanje evropskih prometnih policij, da bi postale evropske ceste varnejše za vse uporabnike. Po drugi strani pa je po njegovem zaskrbljujoče, da je še vedno toliko ljudi pripravljenih tvegati, ko vozijo pod vplivom alkohola in s tem ogrožajo ne le lastne varnosti, ampak tudi varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Vožnja pod vplivom alkohola ima namreč prepogosto tragične posledice, česar se zaveda še vedno premalo ljudi.