Sorodne objave

 

Vodnika službenih psov Dejan Lavrič s psom Erasom in Damjan Dimič s psom Fredom iz Specialne enote Generalne policijske uprave sta se pred tednom dni udeležila sedmega mednarodnega biatlona vodnikov službenih psov.

Tekmovanje je tradicionalno in poteka v natovem zračnem oporišču v Geilenkirchennu v Nemčiji. Letos se je biatlona udeležilo 120 vodnikov s službenimi psi iz policije in vojske iz Nata iz sedmih evropskih držav ter ZDA in Nove Zelandije.


biatlon psi2Damjan Dimič in pes Fred preko močvirja


Naša dva tekmovalca sta se dobro odrezala in sicer se je Dejan Lavrič s psom Erasom med posamezniki uvrstil na drugo mesto, Damjan Dimič s psom Fredom pa je dosegel 33. mesto.

biatlon psi5Dejan Lavrič na kolesu v spremstvu psa Erasa


Biatlon vodnikov službenih psov iz policije in vojske poteka znotraj oporišča na 8,5 km dolgi progi z različnimi ovirami, ki jih morata skupaj premagati vodnik in pes.

Tekmovanje se je pričelo z vožnjo s kolesom, sledil je tek s premagovanjem različnih naravnih in postavljenih ovir, streljanje z malokalibrsko pištolo, zaustavljanje bežeče osebe, napad markerja na vodnika, zaustavljanje markerja čez vodno oviro (bazen, dolg 5 m ), premagovanje 150 m dolgega močvirja, ki je globoko od 0,5 do 1,6 metra in tek v cilj. Proga je bila postavljena tako, da je vseskozi spreminjala ritem teka, ovire je bilo treba premagati skupaj s psom, preko nekaterih ga je bilo treba tudi nesti. Biatlon je bil psihofizično zelo zahteven, najhitrejši je za progo porabil 41 minut, zadnji pa 1 uro in 30 minut.


biatlon psi6 Čez visoke ovire


Ovire na progi so ponazarjale težje situacije s čimer se vodniki službenega psa srečuje pri svojem operativnem delu na terenu. Kot naša dva tekmovalca iz Specialne enote , ki sta dobro izurjena in pripravljena za opravljanje varnostnih nalog z najvišjo stopnjo tveganja in sta v operativnih akcijah v pomoč udarni enoti.


biatlon psi Med podelitvijo priznanj


Sodelovanje na mednarodni ravni je velikega pomena, ne samo zaradi tekmovalnosti, ampak tudi zaradi izmenjave izkušenj in primerljivosti strokovne usposobljenosti s tujimi policisti in vojaki na tem področju.

 

Besedilo: Nuša Tavčar
Fotografije: arhiv SE