Konec minulega tedna, natančneje v petek, 25. februarja, je bila Policija obveščena, da sorodniki pogrešajo starejšo osebo iz Občine Tolmin, ki je tisti dan okoli 18. ure odšla od doma neznano kam. Kljub iskanju je sorodniki in prijatelji niso našli. Takoj po prijavi so policisti začeli izvajati aktivnosti za izsleditev pogrešane osebe, vendar je kljub intenzivnemu iskanju do poznih večernih ur niso našli. Iskanje na zahtevnem in spolzkem terenu je potekalo v neugodnih vremenskih razmerah, saj je zvečer zapadlo tudi nekaj centimetrov novega snega.

Foto1 pung

Iskalna akcija za pogrešano starejšo žensko se je pod vodstvom policistov PP Tolmin nadaljevala naslednjega dne. Policistom z območja PU Nova Gorica se je pri iskanju pogrešane pridružilo tudi večje število gasilcev PGD Most na Soči in PGD Tolmin, pripadnikov GRS Tolmin (skupno približno 50 ljudi) in domačini, v popoldanskih urah pa so se jim pri iskanju pridružili še vodniki z reševalnimi psi, in sicer pripadniki Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije 5 ter vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Slovenije ter članica Društva ERP (skupno 14 pripadnikov društev in enot za iskanje pogrešanih oseb z osmimi reševalnimi psi).

Foto7 pung

Na razgibanem in redko poseljenem območju so policisti in drugi sodelujoči pregledali številne bližnje stezice, lovske in planinske poti, kolesarske poti ter ostale dovozne in regionalne oz. lokalne ceste na relaciji Postaja–Grudnica–Čepovan–Široko–Tolminski Lom–Most na Soči. Pri iskanju pogrešane osebe so sodelovali tudi policisti Generalne policijske uprave, ki so težje dostopna območja pregledovali s pomočjo brezpilotnega zrakoplova (dron). Pogrešano osebo so vodniki z reševalnimi psi ob 15.50 našli živo, pri zavesti, vendar poškodovano. Našli so jo na strmem pobočju gozda in na težko dostopnem terenu. Takoj po najdbi pogrešane osebe so bili na kraj napoteni pripadniki GRS Tolmin, ki so pogrešani nudili prvo pomoč. Pogrešana se je namreč poškodovala ob padcu po strmem pobočju in je bila tudi močno podhlajena. Po prvi oskrbi so jo prenesli na čistino, kjer so jo zdravniško oskrbeli reševalci NMP ZD Tolmin. Kasneje so jo prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in jo s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Foto4 pung

Vztrajna iskalna akcija in velika pomoč vseh sodelujočih sta botrovali uspešni in pravočasni najdbi pogrešane osebe. Policisti PU Nova Gorica se ob tem zahvaljujemo vsem pripadnikom sodelujočih struktur, ki so bili aktivno vključeni v uspešno izvedeno iskalno akcijo, pa tudi vsem občanom, ki so Policiji v tem času nudili koristne informacije.

Foto5 pung