Sorodne objave

 

Osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije je bila danes, 23. junija 2004, v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani in prvič so ga slovenski policisti praznovali kot člani Evropske unije. Poleg delavcev policije in ministrstva za notranje zadeve so se ga udeležili tudi številni drugi gosti.

Pozdravni nagovor  je imel minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, slavnostni govornik  pa je bil generalni direktor policije dr. Darko Anželj.

Ob tej priložnosti sta generalni direktor policije dr. Darko Anželj in minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc podelila najvišja priznanja organov za notranje zadeve zaslužnim delavcem policije in zunanjim sodelavcem, ki so prispevali k širitvi varnostne kulture.

Plaketo organov za notranje zadeve, ki se podeljuje za izredne delovne uspehe in dolgoletno uspešno organizacijsko in strokovno delo so prejeli: Marjan Ferk iz Policijske akademije, Jože Mencin iz Policijske uprave Kranj, Bojan Skočir iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, Peter Solar iz Urada generalnega direktorja.

Znak hrabro dejanje, ki se podeljuje za osebno hrabrost in požrtvovalnost pri reševanju ljudi in premoženja je prejel občan Anže Vodenik.

Zlati znak Zasluge za varnost, ki se podeljuje za pomembne zasluge za varnost in za večkratno doseganje pomembnih uspehov pri izvrševanju nalog so prejeli Emil Čebokli iz Policijske uprave Koper, Jakob Čeferin iz Policijske uprave Nova Gorica, mag. Jurij Ferme iz Policijske uprave Maribor, mag. Zlatko Halilovič iz Specialne enote GPU, Stjepan Kovačevič iz Uprave kriminalistične policije GPU, mag. Srečko Krope iz Policijske uprave Slovenj Gradec, mag. Milan Makovec iz Kadrovske službe policije, Alojz Pavlič iz Policijske uprave Postojna in Darja Peharc iz Uprave uniformirane policije GPU.

Slovesnost je bila obogatena s kulturnim programom v kateri je sodeloval orkester slovenske policije pod vodstvom dirigenta Lojzeta Kranjčana, kot glasbena solista pa sta nastopila Alenka Godec in policist Matjaž Mrak.


dan-p012

Slovesnosti so se udeležili ugledni gostje


dan-p016

Pozdravni govor je imel minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc


dan-p020

Slavnostni govornik je bil generalni direktor policije dr. Darko Anželj


dan-p033

Podelitev priznanj


dan-p043

Policisti, policistke, drugi delavci policije in veterani Združenja Sever - udeleženci slovesnosti


Svoj praznik policisti obeležijo z različnimi dejavnostmi tudi na regionalni in lokalni ravni. Po vseh policijskih upravah in notranjih organizacijskih enotah v generalni policijski upravi potekajo slovesnosti, na katerih policistom in predstavnikom drugih organizacij, ki so prispevali k širjenju varnostne kulture, podelijo priznanja organov za notranje zadeve: statuo organov za notranje zadeve, plaketo organov za notranje zadeve, znak hrabro dejanje, zlati, srebrni in bronasti znak zaslug za varnost ter pisno pohvalo. Slovesnosti so največkrat obogatene s kulturnim programom katerega izvajalci so kar policisti sami, saj se številni v prostem času ukvarjajo tudi s kulturno dejavnostjo.

V sklopu praznovanja policijske enote organizirajo še številne druge dejavnosti od dneva odprtih vrat, predstavitve policijskega dela javnosti, družabnih srečanj na katere povabijo tudi upokojene policiste in predstavnike drugih organizacij, s katerimi policija sodeluje, športnih tekmovanj, do raznih razstav slikarskih in drugih umetniških del policistov, zbirateljev policijskih emblemov, kap in drugo.

Varnost je tisto, kar želi vsem slovenskim in hkrati evropskim državljanom zagotoviti slovenska policija s svojim strokovnim, učinkovitim in profesionalnim delom. Pri tem pa jo vodijo zakonitost, spoštovanje človekovih pravic, znanje in pravičnost, kar ji priznavajo tudi policije drugih evropskih držav. Med svoje cilje je zapisala, da želi z vzpostavitvijo partnerskih odnosov s prebivalci Slovenije soustvariti varnostni sistem, ki bo omogočal kakovostno življenje in ohranjal varnost kot razpoznavno značilnost Slovenije.

Slovenski policisti smo si za svoj praznik izbrali 27. junij v spomin na osamosvojitveno vojno, ko se je odločalo, kakšna bo prihodnost slovenskega naroda in novonastale slovenske države. V tistih zgodovinskih trenutkih so bili naši policisti v prvih vrstah, prvi so se uprli agresiji jugoslovanske armade, ki je hotela s silo ustaviti razvoj dogodkov. 27. junija 1991, ko so se policijske enote spopadle z JLA na mejnem prehodu Holmec, sta življenje izgubila dva policista.