Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo si za svoj praznik izbrali 27. junij. Praznik policije je bil izbran v spomin na osamosvojitveno vojno, ko se je odločalo, kakšna bo prihodnost slovenskega naroda in novonastale slovenske države.

V tistih zgodovinskih trenutkih pred enajstimi leti so bili naši policisti v prvih vrstah, prvi so se uprli agresiji jugoslovanske armade, ki je hotela s silo zaustaviti razvoj dogodkov in 27. junija 1991, ko so se policijske enote spopadle z JLA na mejnem prehodu Holmec, sta življenje izgubila dva policista.


dan1

Dan odprtih vrat: veliko zanimanja pri mlajših vedno vzbudijo policisti konjeniki


V slovenski policiji se je takrat začelo tudi novo obdobje - samostojna pot, in sicer pot preoblikovanja slovenske policije v moderno evropsko policijo ter njeno približevanje Evropski uniji in vzpostavitvi učinkovitega nadzora državne meje v Republiki Sloveniji po schengenskih standardih.


dan2

Dan odprtih vrat: v skupnost usmerjeno policijsko delo


Varen jutri je tisto, kar želi vsem slovenskim državljanom zagotoviti policija s svojim strokovnim, učinkovitim in profesionalnim delom . Pri tem pa vedno znova dokazuje, da jo vodijo zakonitost, spoštovanje človekovih pravic, znanje in pravičnost, kar ji priznavajo tudi policije drugih evropskih držav. Med svoje cilje je zapisala, da želi z vzpostavitvijo partnerskih odnosov s prebivalci Slovenije soustvariti varnostni sistem, ki bo omogočal kakovostno življenje in ohranjal varnost kot razpoznavno značilnost Slovenije.


dan3

Dan odprtih vrat: predstavitev kriminalistične opreme


Svoj praznik slovenski policisti obeležimo z različnim dejavnostmi. Po vseh policijskih upravah v Sloveniji in notranjih organizacijskih enotah v generalni policijski upravi v dneh pred praznikom potekajo slovesnosti na katerih so policistom in drugim organizacijam, ki so pripomogli k širjenju varnostne kulture podelili najvišja priznanja organov za notranje zadeve: plaketo organov za notranje zadeve, znak hrabro dejanje, zlati, srebrni in bronasti znak zaslug za varnost ter pisno pohvalo. Slovesnosti so obogatene s kulturnim programom, največkrat so izvajalci kar policisti sami, saj se številni v prostem času ukvarjajo z različnimi dejavnostmi.


dan4

Dan odprtih vrat: priložnost za ogled policijske opreme in predstavitev policijskega dela


V sklopu praznovanja dneva policije policijske enote organizirajo še številne druge dejavnosti, od dneva odprtih vrat, predstavitve policijskega dela javnosti, družabnih srečanj na katere povabijo tudi upokojene policiste in predstavnike drugih organizacij s katerimi policija sodeluje, športnih tekmovanja, do raznih razstav slikarskih in drugih umetniških del policistov, zbirateljev policijskih emblemov, kap in drugo.

 

podelitev2

Generalni direktor policije Marko Pogorevc podelil zlati znak zaslug za varnost

podelitev1

Direktor Uprave kriminalistične policije GPU Stjepan Kovačevič podelil priznanja kriminalistom

 

podelitev3


Med drugim je direktor Uprave uniformirane policije GPU Stanislev Veniger podelil priznanje tudi občanu, ki je prispeval k širjenju varnostne kulture in večletnega sodelovanja s slovensko policijo.

Ob dnevu policije se spomnimo tudi policistov, ki so v najodločilnejših trenutkih za mlado slovensko državo dali največ. Med drugim visoki predstavniki policije položijo venec na spomenik padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah.

Obeleževanje dneva policije pa bo policija sklenila v četrtek, 27. junija 2002 ob 14. uri z osrednjo svečano akademijo, ki bo v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Častni gost na slavnostni akademiji bo direktor EUROPOL-a gospod dr. Jurgen Storbeck.

 

Pripravili: Nuška Tavčar in Tadeja Kuhar
Fotografije: Dean Božnik