Sorodne objave

 

Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti na Policijski akademiji v Tacnu danes, 25. oktobra 2022, vročil državno odlikovanje 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991.

IMG 2452

21. generacija je prejela častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. V imenu 21. generacije je odlikovanje prevzel Edvard Cvetko.

IMG 4581

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti in današnji posebni slovesnosti je dr. Bojan Potočnik, takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Policijske akademije, nagovoril svoje nekdanje kadete, sodelavce in goste.

IMG 2547

Današnje slovesnosti sta se udeležila tudi notranja ministrica mag. Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

21. generacija kadetov je po koncu III. letnika, ko je usvojila znanje s področja vojaških vsebin, in po terenskem usposabljanju junija 1990 opravila slovesno zaobljubo. Kadeti te generacije so bili prvi, ki so opravili zaobljubo po demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji. Po opravljeni zaobljubi so kadeti 21. generacije kljub intenzivnemu šolanju sodelovali pri okrepljenem varovanju Izobraževalnega centra organov za notranje zadeve Tacen in bili vključeni v konkretne operativne načrte varovanja posameznikov in državnih institucij. Bili so del formacije Zaščitne enote Milice kot njena rezerva za primer take potrebe.

IMG 4608

27. junija 1991, torej že po napadu na Republiko Slovenijo, se je odvila sklepna slovesnost. Takoj po kratki slovesnosti je nova generacija miličnikov oziroma policistov po odločitvi slovenskega vodstva odšla, vsak po svoje, v operativne enote. Nekateri so se kmalu spopadli z vso resnostjo položaja in težkimi preizkušnjami, posamezniki celo s smrtjo svojih kolegov, kar je vedno ena najtežjih izkušenj. 21. generacija je vojno končala brez žrtev in vsi so se srečno vrnili domov.

Več v sporočilu za javnost na spletni strani Predsednika Republike Slovenije:

Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti na Policijski akademiji v Tacnu vročil državno odlikovanje 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991