Sorodne objave

 

Hrvaškim policistom bosta med 15. julijem in 15. avgustom 2011 pri postopkih s slovenskimi državljani pomagala tudi dva slovenska policista.

Na konferenci šefov evropskih policij pred turistično sezono v hrvaški Opatiji je namreč danes, 12. maja 2011, generalni direktor policije Janko Goršek podpisal sporazum o sodelovanju, na podlagi katerega bomo v hrvaško Istro in Reko med poletno sezono napotili dva slovenska policista, ki bosta hrvaškim kolegom pomagala pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani.

foto

Slovenska policija je k podpisu protokola o sodelovanju med turistično sezono pristopila prvič. Kot je ob podpisu med drugim povedal Janko Goršek, so oblike sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi policisti že več let na vseh ravneh vzorne, letošnje sodelovanje med turistično sezono na Hrvaškem pa to sodelovanje še nadgrajuje. 

S hrvaškimi bodo ob slovenskih sicer patruljirali tudi avstrijski, češki, francoski, nemški, madžarski, poljski in slovaški policisti ter predstavniki Interpola. Napotitev policistov v druge države, kjer nudijo podporo pri izvajanju policijskih nalog, je ena izmed oblik sodelovanja, s katero se krepi zaupanje med organi držav. Takšno sodelovanje hkrati omogoča hitro izmenjavo informacij o pomembnih varnostnih pojavih in oblikah kriminalitete, ki se pojavljajo na področju turizma.

Konferenca šefov evropskih policij pred turistično sezono - letos je bila izvedena že šesta, poteka z namenom vzpostavitve oblik tesnega policijskega sodelovanja in zagotavljanja varnega bivanja tujih državljanov na Hrvaškem. Udeleženci letošnje konference so se tako seznanili z varnostnim stanjem v tej državi med lansko turistično sezono in s pripravami na letošnje poletje na področju varnosti cestnega prometa, mejne policije in kriminalite. Kot je v svojem govoru povedal generalni direktor policije Janko Goršek, gre torej za srečanje, ki je mnogo več od običajnega snidenja mednarodnih strokovnjakov. Prinaša namreč jasno sporočilo držav, iz katerih prihajamo, o pripravljenosti na tesno čezmejno policijsko sodelovanje in delovanje na podlagi zavedanja, da smo lahko le skupaj uspešni v boju zoper različne oblike kriminalitete.