Sorodne objave

 

Pripadniki gorske enote policije so še zadnje poletno usposabljanja, tudi s helikopterjem, in s tem izpopolnjevanje znanja za delo v visokogorju izvedli 19. in 20. maja 2011 na širšem območju triglavskega pogorja. Vse v takem primeru potrebne postopke policijskega dela so zaobjeli v iskalni akciji pogrešane osebe.

Še zadnje dvodnevno usposabljanje pred poletno turistično sezono je potekalo po načrtu, vodil pa ga je pomočnik poveljnika Posebne policijske enote za Gorsko enoto Robert Kralj.

Pripadniki gorske policijske enote iz območja policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Celje in Slovenj Gradec so se zbrali na Policijski postaji Bled zgodaj zjutraj prvega dne usposabljanja. Najprej so obnovili teoretično znanje in postopke, upoštevajoč različne terene in osebnost pogrešanega. Sledil je praktičen del, ki je potekal v naravnem okolju, podobnim dejanski možni situaciji, in s katerim so obdelali vse učne teme za delo v visokogorju in na težko dostopnih terenih.

Po scenariju se iz območja planine Krstenice in Jezerskega stoga ni vrnil planinec, ki je v zelo dobri psihofizični kondiciji.

DSC04404

Po tej prvi informaciji in opravljeni orientaciji v prostoru z nujnim upoštevanjem topografije so policisti izdelali načrt iskanja, razdelili območje pregleda in se peš, z vso opremo na ramenih, odpravili proti planini.

moz screenshot 3 zm

Pregledali so poti iz planine Blato do planine Krstenica. Del poti je potekal po zelo zahtevnem strmem terenu pod ostenjem Jezerskega stoga in po plezalnih smereh v vpadnici najdenih oblačil. Zaradi bližajoče se noči in zelo zahtevnega terena ter zaradi lastne varnosti so policisti iskanje prekinili ter se utaborili.

DSC04422

Z iskanjem pogrešane osebe so nadaljevali drugi dan. Pregledovali so vsak kotiček 120  metrov visoke skalne grape. Tukaj je bil poudarek usposabljanja na pravilni uporabi vrvnih tehnik in lastni varnosti, ...

DSC05600

 … nato pa še na pravilnem samostojnem spustu iz helikopterja po alpinistični vrvi z višine 20 metrov s polno opremo.


Poudarek taktične vaje, ki je bila izvedena v celoti in s tisto veliko mero nujne resnosti ter hkrati volje, je bil predvsem na pravilnem gibanju enote oz. skupine po izrazito težko prehodnem terenu in na lastni varnosti.

Policisti so znova izpopolnili svoje znanje, pridobljeno pri predhodnih usposabljanjih, obnovili praktične postopke za izvajanje policijskih pooblastil v gorskem svetu in na težko dostopnem terenu, izpopolnili taktiko pri iskanju pogrešanih oseb v gorah ter pri postopkih reševanja.

Eno od vaj drugega dne usposabljanja za izvajanje policijskih nalog zaščite, reševanja in pomoči s helikopterjem so si v okviru programa dvodnevnega srečanja ogledali tudi šefi policij Zahodnega Balkana z delegacijami.